Gå til indhold
Hirtshals

Hirtshals - årlig fiskefestival

Foto: Food Out West

I det maritime knudepunkt

Seks timer og en masse knofedt kræver det at pudse linserne på Hirtshals Fyr, så fyret kan lyse klart de fulde 25 sømil fra land. Her - i 35 meters højde - byder Hirtshals verden velkommen med udsigt til Vendsyssels klitlandskab, bølgerne og windsurferne i Skagerrak. Herfra kan man se sejlrenderne, der tegner sig, når færgerne fra Norge, Island og Færøerne begiver sig frem og tilbage. Hirtshals er et maritimt knudepunkt med en af de største erhvervshavne i Danmark.

Historien om fiskeriet, og hvordan havet har været byens livsnerve de sidste hundrede år, folder sig ud, som man begiver sig rundt i byen og på havnen. Ved kajen ligger gamle fiskekuttere. Her er blandt andet en smuk, lyseblå snurrevod-trækutter et flydende stykke dansk kulturarv. Og her fra havnen kan nysgerrige også tage på havnerundfart om sommeren.

Hvis man selv vil prøve kræfter med at fiske, så er der næsten fangstgaranti, hvis man smider snøren på Vestmolen eller tager på ture og fisker på det åbne hav ved den Norske Rende og Det Gule Rev.

Hirtshals

Foto:Food Out West

Man behøver dog ikke tage til havs og blive søsyg for at komme tæt på havets vidundere i Hirtshals. Man kan nemlig også komme med under overfladen i Nordeuropas største akvarium og stå ansigt til ansigt med Nordsøens dyreliv året rundt, for eksempel fiskestimer og den kæmpestore klumpfisk. Og ved særlige lejligheder kan man også smage fiskeanretninger, fodre fiskene og klappe en rødspætte.

Hirtshals er et af de steder, hvor der landes flest rødspætter i Danmark, og på auktionerne går kutternes fangst for højestbydende. Om nogle år håber fiskerne, at dagens fangst inkluderer sorthummer, hvis planerne om at genskabe hummerfiskeriet langs kysten mellem Løkken og Hirtshals bærer frugt. Ved kajen kan man købe frisk fisk direkte fra de små kuttere, som kommer ind med dagens fangst.

Hirtshals

Foto:Food Out West

Festival for fisk

I august står Hirtshals på den anden ende, når en årlig fiskefestival løber af stablen. Her fortælles historien om fiskens vej fra hav til skib til butik og til bord gennem aktiviteter for børn og voksne.

Man kan opleve den levende havn, komme på rundtur i havnebassinet og smage havets herligheder hos de mange aktører, der byder på fristelser i mundrette portioner.

Festivalen tiltrækker også dygtige kokke og højtprofilerede nordjyske restauranter, som med stærk koncentration dyster i den skarpe konkurrence om at vinde konkurrencen om at lave de bedste lokale retter. Ingredienserne er alle fra Nordjylland, og hvert år udvælges en fiskeart som hovedingrediens, som alle kokke anvender i deres ret - landet i Hirtshals naturligvis. Mange af restauranternes bidrag i konkurrencen er at finde på menuerne efterfølgende.

Marinører, ja, det hedder de, der har forstand på at marinere de omega 3-holdige, sølvfarvede fisk, kommer fra hele landet for at konkurrere om at lave de bedste sild. Gammeldags modnet selvfølgelig, for sådan gør man i Hirtshals. Man lader silden lagre på tønde i mindst tre måneder, så man opnår en afrundet og fyldig smag. Disse særlige sild kan man selvfølgelig smage på og senere finde i butikkerne.

Bjesk - lokal kryddersnaps

Ingen sild uden snaps. For udover lokale retter og fisk konkurrerer man også om at lave den bedste bjesk, som kryddersnaps kaldes nord for Limfjorden. Hirtshals er kendt for klitbjesken, ”den forebyggende medicin”, som blev fremstillet under krigen af ”bjeskens dronning”, sygeplejerske Signe Hansen. byens museum kan man lære om Signe Hansen og om porse, lyng og de mere end 50 andre planter, der vokser vildt i klitlandskabet ved Hirtshals og er nogle af ingredienserne i bjesk. Medbringer man en flaske klar snaps, kan man få den smagsat med sine favoriturter og tage sin egen bjesk med hjem.

Flere steder i og omkring Hirtshals kan man smage og købe forskellige variationer af bjesk. For eksempel på en gammel gård, hvor man også kan købe andre egnsspecialiteter eller drikke kaffe i 200 år gamle stuer.

Hirtshals

Foto:Food Out West

Fra kutter til bord - lokale fiskeretter

Der er ikke langt fra kutter til bord på Hirtshals’ spisesteder. Ofte kommer fiskene direkte fra auktionen til butik og café, hvor man kan nyde et klassisk stjerneskud, fiskefrikadeller eller en skaldyrstallerken med udsigt til havnen.

Høje ambitioner og et sæsonbetonet køkken præger nogle af byens restauranter, hvor menuer af kreative anretninger og livretter bliver serveret med nordjysk gæstfrihed. Der bliver også serveret fortolkninger af tapas med nordjyske specialiteter, og overalt er nærheden til Vesterhavet tydelig. Heroppe gør man sig umage i et nordjysk køkken, som ofte er dejligt slowfood-orienteret.

Hirtshals

Foto:Food Out West

Share your wonders: