Gå til indhold
Skjern Enge

Skjern Enge - Skjern Å laks

Foto: Food Out West

Fra åen og ud i verden

To majestætiske hængebroer og trækfærger, der betjenes på middelaldervis, forbinder Danmarks eneste floddelta over krumodder og et net af småløb og øer gravet ud af Skjern Å. Som en stor doven flod løber den de sidste 20 kilometer gennem Skjern Enge, før den når Ringkøbing Fjord og giver liv til et landskab af store vidder og mosaik af slyngede vandløb, søer, enge og rørskove på sin vej. Danmarks største naturgenopretningsprojekt har igen lokket vadefugle og høge til, skabt grobund for sjældne planter som krebseklo, pilblad og kærmysse og fået havørred og laks tilbage i Skjern Å.

Laksen er tilbage

Den var næsten ved at uddø, Skjern Å-laksen, men nu svømmer den lystigt igen - som den har gjort det siden oldtiden - til åen for at gyde og tilbage igen til Atlanterhavet. Skjern Å kan måle sig med lakseelvene i Norge og er kravlet op i toppen af listen over de bedste steder at fange laks i Europa. Og selvom de fleste laks må sættes ud igen, så er det en hel særlig oplevelse at fiske efter den farvestrålende laks i Danmarks eneste floddelta. Tålmodighed er en dyd, men er man heldig, så kan man få op til 130 centimeter på krogen.

Tålmodighed er en dyd, men er man heldig, så kan man få op til 130 centimeter på krogen.

Skjern Enge

Foto:Food Out West

En kulinarisk rugekasse

Den genoplivede natur og området omkring Skjern Enge danner rammen for helt særlige oplevelser og er hjemstavn for økologiske landmænd og kreative fødevarehåndværkere, der skaber nye produkter og smagsoplevelser af områdets afgrøder, dyr og botanik.

Området nord for Skjern Å, i hjertet af den vestjyske agerjord, er en kulinariske rugekasse for madiværksættere og produktionssteder for fødevarevirksomheder. Her finder man også udsalgssteder og udstillingsvinduer for områdets mange producenter, der har fokus på naturlighed, økologi og smag. Her præsenterer de nicheprodukter i form af håndlavede nyfortolkninger af gode, vestjyske råvarer, blandt andet koldpresset most af alskens sorter fra tør til sød, likører og egnsoste. Ostene laves på lokal mælk, ligesom der græsser kvæg på naturplejearealer i Skjern Enge. Man kan også finde skinker, der kommer fra fritgående grise med krølle på halen, samt hjemmelavet is.

Mange af Skjern Enges fødevarer finder vej ud til restauranter både lokalt og rundt om i landet. Lokalt kan man kombinere ophold og gastronomi med laksefiskeri.

Gyldne dråber - Staunings lokale brændevin 

Ved Stauning er man også leveringsdygtig i brændevin fra det lokale destilleri, der både kan give varmen og fungere som ingrediens i smagfulde retter hos de lokale restauranter. Dråberne kommer i gyldne varianter blandt andet som nytænkende whisky, der er et friskt indspark i en whiskyverden, der ofte er gammeldags og old world. Rødderne er dog stadig solidt plantet i den vestjyske muld, og metoderne lige så nøjsomme. Byg og rug kommer fra den lokale landmand og maltes ved gulvmaltning, og der fyres med direkte ild over små pot stills.

Der bliver også lavet snaps på alskens ingredienser fra engene ved Skjern. Her forsøger man at redefinere snapsen og bruger blandt andet brugte whiskyfade til at lagre brændevinen i. Her er ingen aflæsninger af tidsånden eller dogmer, men derimod en legende tilgang, hvor smag er helt fremme, og botanik er i fokus.

Der er også mildere og sødere varianter af dråberne fra Skjern Enge, hvor smagen af frugt og bær ufiltreret bliver til likør.  Likøren gærer i mindst 10 måneder på vildgær fra lokale æblelunde, og umami tilføres likøren med smagsgivere som dunhammer, gulerødder, jordbær, marehalm og rødtjørn, der dyrkes eller samles på usprøjtet jord.

Skjern Enge

Foto:Food Out West

Mød den kulinariske karavane

Der er gode muligheder for at møde og handle hos de mange lokale producenter, enten hos dem selv eller i de mange gårdbutikker. Og de kommer også ud, når de hen over året besøger byer, markeder og særlige arrangementer med smagsprøver og store vestjyske smil.

Skjern Enge

Foto:Food Out West

Share your wonders: