Gå til indhold
Thorsminde

Thorsminde - fiskevande mellem fjord og hav

Foto: Food Out West

Hvor hav og fjord mødes

På den smalle landtange ved slusen mellem Vesterhavet og Nissum Fjord passerer verden forbi i takt med bil- og cykelkaravanerne, der bevæger sig op og ned langs kysten. Her lukker Thorsminde op og i for fjord og hav. Slusen forbinder syd med nord og land med klit. Kigger man mod vest, flyder himlen ud i havet, og ved stærk kuling og storm kan det ske, at de to står i ét.

Som så mange andre steder langs Vestkysten har Thorsminde gennem tiden været præget af det uregerlige Vesterhav på godt og ondt. Dramatiske skæbneberetninger fra søen har sat deres præg på Thorsmindes historie og selvforståelse, men særligt én begivenhed har efterladt sig stærke spor.

Syd for byen ligger Dødemandsbjergene, en begravelsesplads i klitterne, der bærer vidnesbyrd om den skæbnesvangre julemorgen i 1811, hvor fuldriggerne HMS St. George og HMS Defence gik på grund, og næsten 1400 engelske sømænd mistede livet. På museet fortæller udstillinger eftertænksomt, levende og ved hjælp af bjergede artefakter - alt fra sølvmønter til lysekroner - historien om forliset og de mange andre fartøjer, der i tidens løb er strandet i og omkring Thorsminde. For kysten her var frygtet af sømænd for at være en af verdens farligste.

Havet og fiskeriet har, siden slusen blev bygget, været livsnerven her - og er det i høj grad stadigvæk. I Thorsminde er der gamle og nye ildsjæle, der har fiskeriet som håndværk på hver deres måde.

Thorsminde

Foto:Food Out West

Røgning som i gamle dage

I gamle røgerier røger man på gammeldags facon over træsmuld tilsat enebær eller andre naturlige smagsgivere, og varerne sælges over disken til mange forskellige kunder - måske til at spise med udsigt over havnen. I dag er der ikke samme behov for røgning som i gamle dage, hvor røgen blev brugt til at konservere, men røg er stadig en yndet og rig smagsgiver til alle slags fisk.

Det kræver et særligt håndelag at være røgmand. Først saltes og tørres fisken, inden den kommer i ovnen, hvor den bliver røget cirka tre timer, afhængigt af størrelsen. Der er de fisk, vi alle kender: sild, laks og torsk, som hænges på spyddene. Og kan man få fat på helt - laksefisken, der kan fanges lige derude, i Nr. Nissum Fjord - så er man ekstra glad. Eller kulmule, en delikat spise, som alt for ofte er overset.

Thorsminde

Foto:Food Out West

Fra kutter til disk

Vesthavnen sælger man dagsfriske fisk fra Nordsøen, det være sig havkat, laks, hummer, rejer, torsk, og hvad der ellers landes af de 12 erhvervsfiskere i Thorsminde. Her kan man også købe pilrejer, helrøget makrel, pandestegt rødspætte og fiskefrikadeller til at tage med eller få serveret på butikkernes terrasser over for kajen, hvor fiskefartøjerne kommer ind med fisken. I ovnene ryges både sild, makrel, laks og kulmule over bøgeflis - både varm- eller koldrøget. Eller har man egen fisk, man vil have røget, så tager man også imod dem her på havnen. Og på den anden side af slusen er der også fisk på frokost- og aftenkortene med udsigt til havet, klitterne og havnen.

Thorsminde

Foto:Food Out West

Krabbepioner

Nogle få timers sejlads fra Thorsminde sætter kuttere ud med torskehoveder for at lokke taskekrabber ind fra havets bund. I mange andre lande omkring Nordsøen er krabberne en eksotisk spise, men i mange år har de i Danmark mest af alt været en irriterende bifangst for fiskerne, hvis eneste spiselige appel har været kløerne, hvorfor de bliver smidt ud igen.

Men i Thorsminde har fiskerne slået et slag for bæredygtigt fiskeri af de rødbrune skaldyr og forsøgt at fremdrive et andet syn på krabben, som kan være en lige så lækker og smagfuld spise som hummer. Og det gælder ikke kun kløerne, men hele taskekrabben, som bliver solgt på fiskeauktion og aftages af flere og flere restauranter langs kysten.

Kom tæt på Thorsminde

Første, anden, tredje! I Thorsminde kan man hver lørdag i højsæsonen igennem byde på dagens fangst og opleve den specielle stemning ved fiskeauktion på havnen. Her kan man også grille og mødes med lokale, campister og sommerhusgæster til mad og hygge hver torsdag. Grillfaciliteterne kan frit benyttes, man medbringer blot kul, og det man vil grille.

I juni afholdes også en dag med fokus på fisk. Her er det stegte rødspætter og levende musik, der samler folk fra nær og fjern.

En sildedag bliver også afholdt om foråret, hvor de mange lystfiskere hylder den sølvklædte fisk og dyster om, hvem der kan fange den største. Der er selvfølgelig også et overdådigt sildebord med snaps.

Thorsminde

Foto:Food Out West

Share your wonders: