Gå til indhold
Thyborøn

Thyborøn - Fiskerbyen ved Vesterhavet

Foto: Food Out West

En aktiv fiskerby med stolt historie

Thyborøn ligger helt centralt på Vestkysten - midt på den mere end 500 kilometers kyststrækning fra Skagen i nord til Tøndermarsken i syd. Ved fiskerbyen med små 2.000 indbyggere mødes det kraftfulde Vesterhav med den rolige Limfjord. Fra Høfde 59 er der udsigt ud mod Vesterhavets vilde og barske bølger. Med et lille drej med hovedet ses Thyborøn Kanal, indgangsporten til Limfjorden, der går tværs ind over hele Jylland, og den storslåede Thy Nationalpark og Geopark Vestjylland

 

I Thyborøn kan man opleve den rå natur tæt på, både den over og under vandet, og museer formidler historier, som reflekterer og bevæger. Her kan man slappe af og gå tur langs klitterne på de hvide sandstrande eller sætte sig ved kajen og iagttage det konstante leben på havnen.

Thyborøn

Foto:Food Out West

Fiskeriet som livsnerve

Fiskeriet har været byens levebrød gennem århundrede og er stadig livsnerven i Thyborøn, en af Danmarks største fiskerihavne, der hvert år lander fisk for millioner. Rødspætten bærer kongekronen her, selvom der fiskes næsten al slags fisk af de mange fartøjer, der holder til i Thyborøn. Havnen er byens hjerte, og de mange handels- og forarbejdningsvirksomheder sørger for livlig aktivitet, døgnet rundt, året rundt.

Fiskeriet er et gammelt og stolt håndværk, men også hypermoderne og højteknologisk. Vil man i lære som fisker, så går man på skole her. Selvom de fleste fisk sælges via cyberspace i disse tider, har de danske fiskeauktioner til huse her. Herfra afsættes dagens fangst til hele Europa med et klik. I hele juli og august genoplives de gammeldags auktioner imidlertid, og auktionarius svinger hammeren, så også private og gæstende kan byde på fisk til at tage med hjem til middagsbordet. 

Thyborøn

Foto:Food Out West

Historien under overfladen

Thyborøn har råhed og styrke. Der står man imod, og man er ydmyg over for elementerne og det kraftfulde, barske hav, der gemmer på fortidens dunkle skæbnefortællinger. Som en del af den såkaldte Jernkyst gemmer Thyborøn på historien om de mere end tusind skibe, der gennem tiden er stødt på grund langs Vestkysten. Og går man tur i klitterne, så maner det til eftertænksomhed, når man ser de tusinder af små skulpturer placeret i sandet, der hver især symboliserer et menneskeliv tabt ved verdens største søslag, Jyllandsslaget. På museet i nærheden kan man også lære mere om det skæbnesvangre slag, der fandt sted under første verdenskrig ud for kysten ved Thyborøn.

Thyborøn

Foto:Food Out West

Et spisekammer undervands

Det er muligt at komme helt tæt på den fagre verden under vandet og udforske og smage på havets spisekammer. Iført waders kan man tage på østerssafari i den rolige Limfjord, en stærk kontrast til det uregerlige Vesterhav. Der venter en helt særlig oplevelse, når man selv plukker østers og prøver at tilberede dem over grill ude i den fri natur. Og man kan tage på mange forskellige ture, der sammen med udstillinger stiller skarpt på dyre- og plantelivet i Nordsøen.

Mad i nostalgiske rammer

I de gamle røde huse ved havnen lå der i årtier byens fiskeauktion. Her i de nostalgiske rammer kan man dog stadig købe frisk fisk med hjem eller sidde ved kajkanten og nyde udsigten over havnebassinet med en kold øl og en fiskeburger - eller med et glas hvidvin og en rødtunge med rejer eller andre lækkerier. En fiskelegeplads og et livreddertårn ved stranden gør stedet til et yndet udflugtsmål for børnefamilier.

På Thyborøns spisesteder anrettes der ikke med pincet. Til gengæld serveres maden med stor hjertevarme og i autentiske omgivelser. Kvaliteten ligger i råvaren. Og gæster kører langt for at spise fisk netop her, for fisken fås ikke friskere, og det kan smages. Krydret med byens aktive erhvervsliv er man tæt på Vestkystens dna ud i mad- og kulturoplevelser.

Et af sommerens højdepunkter er en mere end 40 år gammel tradition, hvor man sætter yderligere fokus på fisk. Her har man en byfest, båret af frivillige, hvor Thyborøn fejres som ”fiskens by”, og hvor alle er inviteret med. Her er mesterskab i krabbefiskeri, boder med alt godt fra havet og live musik. Et lokalt band er et fast indslag, og når Thyborøns berømte sønner går på scenen, så trækker de fulde huse. 

Thyborøn

Foto:Colin Seymour

Share your wonders: