Gå til indhold

Kystlandet: Ø-ferie i miniformat

Foto: Senia Kragh Hansen

Nyd det simple liv med smukke naturoplevelser, bevægende ro og et rigt dyreliv på to af Kattegats perler: De små øer Endelave og Tunø. 

Vil du helt ned i gear? Så er en uges ferie på en lille ø lige det, du har brug for. Der er nemlig noget helt særligt ved at holde fri og sejle af sted til en ø, hvor livet foregår i et andet tempo og hvor hverdagen føles langt væk.

»Både Tunø og Endelave er ret små øer med hyggelige lokalsamfund og spændende, lokale oplevelser. Her er der ikke en masse, man skal stresse over at nå, når man er på besøg. Det er ren mindfulness, når man giver sig hen til øens rolige tempo og oplever den smukke natur til vands, til fods eller på cykel,« fortæller Helle Berthold Rosenberg, turistchef for Turistsamarbejdet Kystlandet.

"Ø-ferier er en unik mulighed for at komme væk fra hverdagen uden at skulle rejse langt væk, og der er noget særligt over den ro, der hersker. Det er en oplagt måde at nyde hinandens selskab og den smukke natur på, og det føles nærmest naturligt at slukke mobiltelefonen, mens du er afsted".

Endelave

Foto:Peter Marczak

Hvorfor Kaninøen Endelave?
Endelave bliver ofte omtalt som ‘Kaninøen’, fordi øen har en stor bestand af vilde kaniner. Og netop muligheden for at se så mange kaniner hoppe frit omkring i naturen er noget helt unikt. Vil du gerne opleve kaninerne på nært hold, kan du følge én af de fastlagte vandreruter til ’kaninsikre’ områder.

Også til vands kan du opleve et rigt dyreliv. På et lille smalt sandrev nordvest for Endelave kan du se den spættede sæl, der yngler netop her. Sælerne er fredede, så selve revet og havet omkring er lukket for al færdsel, men der er gode muligheder for at se sælerne på afstand, hvis du kommer sejlende med færgen eller selv begiver dig ud i kajak eller motorbåd.

Er det naturen, der trækker i dig, så besøg Øvre. Det er Endelaves nordspids, og her kan du opleve, at bølgerne mødes i en spids, ligesom ved Grenen nær Skagen. Området ved Øvre er fredet, så her kan du opleve uspoleret natur i sin skønneste form, og mange steder kan du hilse på får, som græsser og sørger for områdets naturpleje. Følg f.eks. kryddersnapseruten rundt, pluk urter undervejs, og lav en dejlig kryddersnaps, når du kommer hjem.

Er du vild med en tur i bølgen blå, så er vestsiden af nordspisen et af øens gode badesteder. Her er særligt lavvandet, så stranden er meget børnevenlig.

Tunø Havn

Foto:Kystlandet

Tunø: Den bilfri ø med de gode grøntsager
Nord for Endelave ligger den lille bilfri ø Tunø, der er den oplagte destination til en hyggelig dagstur. Tunø er en naturperle, som på kun ca. 3,5 kvadratkilometer giver dig mulighed for at opleve det meste af den natur, Danmark har at byde på, foruden et rigt fugle- og vildtliv med rådyr, harer og fasaner.

Vil du ud at udforske landskabet, så tag de gode vandresko på, og gå øen rundt. Det kan gøres på kun ca. fire timer, og imens kan du nyde den enestående ro, som fraværet af biler giver.

På din tur har du mulighed for at opleve smagen af Tunø, når øens hyggelige spisesteder serverer smagfulde retter tilberedt med knasende sprøde lokale grøntsager.

Prøv også traktor-taxaen – ’traxa’ – der kører gæster og lokale gennem landskabet. Ture, du også selv har mulighed for at komme med på, så du kan se det kuperede terræn fra et andet perspektiv.

»Ø-ferier er en unik mulighed for at komme væk fra hverdagen uden at skulle rejse langt væk, og der er noget helt særligt over den ro, der hersker. Det er en oplagt måde at nyde hinandens selskab og den smukke natur på, og det føles nærmest helt naturligt at slukke mobiltelefonen, mens du er af sted,« fortæller Helle Berthold Rosenberg.

Share your wonders: