Gå til indhold
Kaniner

Hold aktiv sommerferie på øen med de vilde kaniner

Foto: Peter Marzcak

Når sommerferien står for døren, er skønne Endelave med de vilde kaniner en herlig destination med fokus på oplevelser og bevægelse i naturen for hele familien

Få ting i livet er dejligere end den danske sommer. Det skulle da lige være at nyde sommeren på en ø. Det har du og resten af familien muligheden for på Endelave, der er en lille perle i Kattegat syd for Horsens Fjord.

Endelave, der også er kendt som Kaninøen på grund af de mange vilde kaniner, er blot 13,2 km2 stor, og det tager cirka en times tid at sejle dertil fra fastlandet. Og det er bestemt turen værd, for i det sekund, man træder af færgen, sænker der sig en naturlig ro og afslappethed over børn som voksne. 

Sæler ved Endelave

Foto:VisitHorsens

Endelave er nemlig en af landets fineste naturøer og rummer en enestående rigdom af planter og dyr, unikke oplevelser for børn og et rigtigt vadehav i miniformat med et spændende fugle- og dyreliv. Øen har en spektakulær kyststrækning med flere gode badestrande, en sælkoloni med flere hundrede sæler og ikke mindst masser af vilde kaniner. Her er man væk fra stress og jag, omgivet af hav og himmel og skøn natur. Øen opleves bedst til fods eller på cykel, så det er oplagt at tage gode sko og måske en cykel med. 

Når man bevæger sig rundt på øen, kommer man også igennem den hyggelige Endelave By, hvor man finder gadekær, en lystbådehavn, gamle gårde, en gammel vindmølle og en kirke fra 1400-tallet samt købmand, butikker og gode spisesteder.

 Endelave havn

Foto:Lars Juul

De vilde kaniner
Siden slutningen af 1920’erne har Endelave haft en bestand af vilde kaniner, og øen er særligt populær blandt børnefamilier netop på grund af de mange kaniner. Det er oplagt at gå på opdagelse efter de søde dyr, og det er ikke et usædvanligt syn, at se en lille vild kaninunge hoppe lystigt omkring. De voksne kaniner er lysebrune, og bestanden varierer meget fra år til år mellem nogle få hundrede og helt op til omkring 15.000 kaniner.


Kaninerne lever frit, så vil man se dem, skal man ud i naturen, som der heldigvis er masser af på Endelave. På øen har de derfor lavet deres egen version af den berømte vandrerute Caminoen, nemlig ”Kaninoen,” hvor der er fokus på naturoplevelser og de vilde kaniner, og måske er I heldige at spotte en sød kaninunge eller en hel kaninfamilie på ruten.

Kanin

Foto:Peter Marczak

Faktisk kan Endelave prale af både ”Mini-Kaninoen” på 12 kilometer og en længere på ca. 20 kilometer. Her kommer man hele øen rundt og følger hovedsageligt kysten, hvor man kan opleve de flade strandenge og lavvandede havområder og Klinten, som henfører ens tanker til det sydfynske øhav. Undervejs på ruten har man udsyn til blandt andet Jylland, Fyn, Æbelø, Samsø og Tunø, ligesom mødet med et flor af fugleliv, søde rådyr, smukke fasaner og kystnære sæler kan blive en del af vandreruten.

Masser af aktiviteter
I kan naturligvis også opleve Endelaves betagende natur på cykel, eksempelvis på den 20 km lange cykelrute kendt som ”NaTour de Endelave. Her kommer I helt tæt på øens naturliv, og langs ruten finder man infotavler, så I kan læse mere om øen. Nogle steder er det nødvendigt at trække cyklen, da ruten køres på både asfalt, trampesti og strand.

Endelave

Foto:Traveldudes

Når I tager af sted til Endelave, kan I overveje at få et Ø-PAS med. I passet finder du på de danske øers turistinformationer, færger og lokale butikker. Ø-PAS er en guide til det danske ørige fyldt med inspiration og fakta om øerne. Her kan man blandt andet finde kort over de enkelte øer samt oplysninger om færger, overnatning og oplevelser. Med Ø-PAS i baglommen har man også mulighed for at samle på "ø-mærker", der svarer til et stempel i passet, og på den måde gøre ø-ferien endnu sjovere

Rigtig god ferie.

Share your wonders: