Gå til indhold
Dybbøl Mølle

Genopdag barndommens oplevelser i historiske Sønderjylland

Foto: Historiecenter Dybbøl Banke

Historien venter på at blive genoplevet i Sønderjylland, hvor fortællinger om krig, genforening og aktiv ferie i storslået natur venter gæsterne i Danmarks nyeste landsdel

 

Måske husker du, lige som så mange andre danskere, besøget i Sønderjylland som barn, hvor slaget ved Dybbøl og tabet af Sønderjylland i 1864 stod på skemaet. Det er 100 år siden, at genforeningen bragte den tabte landsdel tilbage, og her kan du få genopfrisket din hukommelse om, hvorfor et besøg i Sønderjylland er både en stor oplevelse og et vigtigt minde om, hvor smukt og afgørende et stykke af Danmark, vi i 1920 fik tilbage efter mere end 50 års adskillelse.

Tager man til Sønderjylland, er det nemlig ikke blot en rejse i alsidig og unik natur. Det er også et indblik i den fælles danske historie, hvor solide fæstningsværker, imponerende slotte, og historiske mindesmærker mange steder husker os på, at fortiden er afgørende for, hvem og hvordan vi er blevet til som nation og folk. Og det gælder især i Sønderjylland, hvor man med egne øjne kan se, hvorledes det strategisk vigtige grænseland har spillet en afgørende rolle i historien.

Tager man til Sønderjylland, er det nemlig ikke blot en rejse i alsidig og unik natur. Det er også et indblik i den fælles danske historie.

Fordi Sønderjylland fra 1864 til 1920 hørte under Tyskland, bærer området eksempelvis stadig præg af de blodige spor fra 1. Verdenskrig 1914-1918, hvor 35.000 sønderjyder blev sendt i krig på tysk side. Interesserede kan den dag i dag stadig se mindesmærker for de mange faldne på hver eneste sønderjyske kirkegård. Tab, der mærkede området i generationer, for omkring 6.000 sønderjyder kom aldrig tilbage fra krigen. Også mange krigsfanger døde i krigsfangelejre i området under krigen, deres gravpladser kan man se ved Løgumkloster og Arrild.

 

Zeppelinbase og bunkere
Sønderjylland blev også brugt som afsæt for angreb under krigen, og lidt uden for Tønder havde tyskerne bygget en zeppelinbase. De store luftskibe blev brugt til bombetogter mod England, hvorfor basen blev bombet af englænderne i juli 1918 under verdens første bombetogt med fly fra hangarskibe. I dag er der museum, omtrent hvor zeppelinbasen lå, hvor man får indblik i denne svundne form for krigsførelse, og bl.a. kan se propeller fra de enorme luftskibe samt våben og uniformer fra krigen.

Mellem Skærbæk og Haderslev byggede tyskerne desuden et stort antal bunkere, kaldet Sikringsstilling Nord, der skulle fungere som forsvarsværk under 1. Verdenskrig. Selv om flere bunkere blev sprængt efter krigen, er en del stadig intakte, og man kan gå på opdagelse i sikringsstillingen, der skulle beskytte tyskerne mod angreb nord fra.

Sønderjylland

Foto:Destination Sønderjylland

Tusindvis af km cykel- og vandretruter
Er du til aktiv ferie, er Sønderjylland også et oplagt valg til sommerens ture. Det strækker sig på tværs af Danmark fra den flade marsk og vadehav i vest til skove og fjorde i øst, og det naturskønne område er et oplagt sted at opleve til fods eller på cykel. Her finder du 1000 km markerede vandreruter og 3000 km cykelruter, blandt andet går ca. 140 km af den 820 km lange og prisvindende cykelrute, Østersøruten, gennem Sønderjylland. På turen kommer du bl.a. forbi Haderslev, hvor man stadig kan se bygninger fra middelalderen, Aabenraa med den stolte maritime fortid og Sønderborg, hvor slagmarkerne fra 1864 og museet på Sønderborg Slot kan udforskes. På Østersøruten kommer du med andre ord i nærkontakt med Sønderjyllands spændende historie, og det står dig naturligvis frit for at tage en afstikker fra ruten for at gå på opdagelse i netop det, der fanger din interesse.

Vandresko og kaffebord
Vil du hellere tage vandreskoene på og opleve området til fods, kan du eksempelvis gå hele eller dele af den 84 km lange og afmærkede Gendarmsti, der går fra Padborg ved den dansk-tyske grænse til Skovby på Als. Gendarmstien er inddelt i fem dagsetaper, og mens den ene fod tager den anden, kommer du gennem den afvekslende og skønne natur, der præger det historiske grænseområde. Skulle du blive sulten på vejen, kan man på udvalgte traktørsteder gå om bord i et sønderjysk kaffebord, der har udviklet sig til en eftertragtet madoplevelse i landsdelen.

At kalde det et kaffebord leder dog tankerne de forkerte steder hen, for her er det kagerne, der er i centrum. Der skal nemlig være mindst syv hårde og syv bløde kager på et sønderjysk kaffebord, men ofte ser man helt op til 28 forskellige slags kager på bordet. Årsagen til denne stærkt mættende gastronomiske tradition, finder man tilbage i den danske nationalitetskamp efter nederlaget i 1864, hvor Sønderjylland blev indlemmet i Tyskland. Derfor begyndte sønderjyderne at mødes i forsamlingshuse for sammen at dyrke deres danske fælleskab, kultur og sange, og hver i sær medbragte de kager, som de delte.

Fra vadehav til fjord
Nøjagtigt som historien har gjort Sønderjylland til noget særligt, gør naturen det samme for området. I vest finder man Nationalpark Vadehavet, som er på UNESCOs verdensarvliste, der er hjemsted for millionvis af trækfugle, østersbanker og store sælkolonier. Området er skabt af tidevandet, og ved ebbe er store dele af havbunden blotlagt, hvilket er et fascinerende syn. Her kan man gå på opdagelse langs digerne og lade sig blæse igennem af vinden eller blot nyde udsigten og solnedgangen mod vest. I foråret og efteråret er det også her, man kan se fænomenet sort sol, hvor enorme stæreflokke samles i marsken til træk.

Drager man derimod mod øst, finder man, at landskabet ændrer sig drastisk med skov og fjord. Tager man til Als og Sønderborg, finder man idylliske havne, smukke slotte og frodige landskaber præget af skov og marker. Her er det oplagt at tage en tur i kajak i Flensborg Fjord, eller blot nyde den smukke udsigt over vandet. Her blæser det ikke så meget som på Vestkysten, og kontrasten mellem de to vidt forskellige men smukke landskaber er en oplevelse i sig selv. Hvad man selv foretrækker, kræver det nok et besøg at vurdere.  

Men uanset, om beskrivelserne af Sønderjylland bringer minder tilbage fra barndommens ture, eller vækker lyst til nye oplevelser, kan du være sikker på, at du vender hjem med gode oplevelser og spændende historier fra Danmarks nyeste landsdel. 

Rigtig god ferie i Sønderjylland.

 

Share your wonders: