Gå til indhold
Holstebro

Vandreoplevelser og østerssafari: Hold ferie tæt ved hav og fjord

Foto: VisitHolstebro

Oplevelser i den rå og uberørte natur i Vestjylland efterlader de besøgende med fornemmelsen af storhed og minder, der varer hele livet. Derfor er Holstebro-området, der binder Vesterhavet sammen med Limfjorden, et oplagt valg til årets sommerferie.

Den vestjyske natur byder bl.a. på vandreoplevelser i hede og klitter med udsigt over det brusende Vesterhav, østerssafari med waders i Limfjorden og gastronomiske oplevelser i naturen. Du kan bade i havet eller slikke sol på de lange, hvide sandstrande eller tage på museum i Thorsminde og høre historien om tidligere tiders forfærdelige skibsforlis i Vesterhavet og gå forbi havnen på vejen hjem, og købe Danmarks måske friskeste fisk med til aftensmaden.

Oplevelser i Holstebro-området byder kort sagt på mange gode ferieoplevelser, og herunder kan du læse mere om tre spændende, sjove og smagfulde oplevelser i det fantastiske Holstebro-område.

Vandreture i klitterne ved Vesterhavet
I Holstebro-området finder man nogle af Danmarks bedste og mest varierede vandreruter, der byder på det bedste af Vestjyllands natur. Landskaberne langs den jyske vestkyst er storslåede, og eksempelvis kan man gå den 15 km lange Husby Klitplantage Rute, der giver dig frisk luft, motion, tid til ro og fordybelse samt fantastiske naturoplevelser. På ruten gennem klitplantagen i det vestligste Danmark, kan man skue ud over storheden, og man kan føle sig lille midt i det udstrakte landskab.

Husby Klitplantage blev anlagt i 1858 for at holde på det flyvske sand, der truede med at sande områdets kirke til. Husby Klitplantage fremstår derfor i dag med en meget varieret natur med mange forskellige træsorter og levesteder for planter og dyr. Vandreturen foregår i kuperet terræn med mulighed for både at opleve skov, hav, fjord, klitter og klithede inden for få kilometers vandring. Du kan også være heldig at se en hugorm eller rådyr på vejen. 

Husby Klitplantage

Foto:VisitHolstebro

Ruten starter i den hyggelige fjordhavn Helmklink Havn, hvorfra turen går gennem plantagen til Spidsbjerg Strand og den mægtige sandklit "Marens Maw", hvor du kan nyde synet over det brusende Vesterhav.

Vandreruten går også forbi Skavemosen, der er en badesø midt i skoven  - så husk badetøj, hvis du vil køles af på turen . På turen mærker du både suset fra Vesterhavet og stilheden på heden, hvilket gør vandreruten til en helt unik oplevelse i Danmark.

Skibsforlis og friske fisk
Udover motion kan man også pleje sin historiske interesse. I fiskerlandsbyen Thorsminde, der ligger på en tynd tange helt ud til Vesterhavet, kan man på Strandingsmuseum St. George blive klogere på historien om strandinger og forlis på den barske vestkyst. Museet rummer bl.a. mange tusinde fund fra vraget af det engelske orlogsskib HMS St. George, der sammen med HMS Defence strandede på den stormfulde juleaftensdag i 1811 ud for Thorsminde.

Strandingsmuseum St George

Foto:VisitHolstebro

Næsten 1400 søfolk omkom ved de to skibes forlis, og de mange fund fra vraget, såsom kanoner og håndvåben, guldmønter, musikinstrumenter og vinflasker, giver et fantastisk indtryk af livet om bord. Her kan du dykke ned i strandingshistorierne, og leve dig ind i, hvordan de voldsomme begivenheder påvirkede kystbefolkningen.

Efter en tur på museum er man måske blevet sulten, og er du vild med fisk, er Thorsminde lige noget for dig. Her kan du selv fange både sild, hornfisk, makrel og fladfisk - eller du kan lade andre om det og nyde en lækker middag i auktionshallen eller på røgerierne, hvor de friske fisk og skaldyr tilberedes på bedste manér.

Fiskeauktion Thorsminde

Foto:VisitHolstebro

Østerssafari i Limfjorden
Limfjorden og Vesterhavet er gourmetmæssige skatkamre med delikatesser i verdensklasse fyldt med blandt andet østers, taskekrabber og rejer. Mange østerselskere anser netop de danske limfjordsøsters som nogle af verdens bedste, og de smagfulde skaldyr er eftertragtede på spiseborde over hele verden. På grund af den lave vandtemperatur og kombinationen af fersk- og saltvand, vokser Limfjordens bestand af østers nemlig så langsomt, at østersene opnår en ganske særlig smag og konsistens, og de smager mindre af salt og er langt mere karakterfulde og faste i kødet end sine artsfæller andre steder.

Østerssafari

Foto:VisitHolstebro

Tidligere var Limfjordens østers kun de få forundt. Alle landets østers tilhørte nemlig kongen, og blev man fanget i at indsamle kongens østers, kvitterede han med dødsstraf. Sådan er det heldigvis ikke længere, og i dag må du plukke østers til eget forbrug. Det gør man på de såkaldte østerssafarier i Limfjorden, hvor man iført waders og vandkikkert finder østersbankerne under vandet og plukker dem, man kan spise. Det er en god ide at tage på en arrangeret østerssafari, hvor man er af sted med en kyndig vejleder, så man er sikker på, at man kun plukker de helt friske østers. 

Når du har fået fingrene i en frisk østers, kan du nyde den på forskellig vis. Det er en speciel oplevelse at smage på råvaren, så snart den er kommet op af vandet, så tag evt. en citron med i lommen, så du kan give den lidt syre, inden du sluger den rå østers. Man kan også tilberede dem over bål eller på grill, og tilsætte en smule hvidløgssmør, et par dråber hvid balsamicoeddike og hakkede løg, eller gratinere dem med en lækker ost. Uanset, hvordan de tilberedes, er det en helt særlig oplevelse, og de smager fantastisk efter en dag i Holstebro-områdets skønne natur.

Share your wonders: