Gå til indhold
Læsø

Læsø syder af oplevelser

Foto: VisitLæsø

Nyd ferien med børnene på skønne Læsø, hvor du får fornemmelsen af idyllisk, dansk sommer, som det var for 30 år siden. Drik en kop kaffe i Storhavens café, mens børnene klapper de mange dyr på besøgsgården – eller giv dem en lærerig oplevelse på Læsø Saltsyderi.

Læsø er den perfekte feriedestination for børnefamilier. Naturen i sig selv indbyder til fri leg, og der er masser af fine attraktioner på øen i Kattegat. Fælles for mange af attraktionerne er, at den omkringliggende natur er en stor del af dem. Derudover har mange af dem en overskuelig størrelse, så hverken børn eller voksne skal stresse over alt det, der skal nås.

Besøgsgården Storhaven hitter hos børnene

Tag f.eks. forbi Storhaven lidt uden for Byrum, som er en besøgsgård, som parret Solveig og Henning Johansen har haft siden 1992, og langsomt er den vokset til en af Læsøs største attraktioner for børnefamilier – helt uden at det oprindeligt var planen for gården.

»Storhaven bærer meget præg af, at vi ikke har lavet det for gæsternes skyld. Stedet er, som det er, fordi vi selv kan lide det sådan. Mange af dyrene her på gården har vi fået, fordi vores egne børn har tigget om f.eks. at få en ged. Så har vi sagt, at det må de gerne, hvis de deler den med dem, der kommer og besøger os. Det er ikke noget større setup, vi har, og det er nok også det, der er charmen ved det. Gæsterne kan lide den afslappede stemning her, og fordi det er gratis at komme her, så har folk heller ikke de store krav og kan bedre slappe helt af, når de er her,« fortæller Henning Johansen.

Læsø

Foto:VisitLæsø

Kommer du i Storhaven, vil du helt sikkert mærke roen sænke sig, da der er ikke en masse, man skal nå at se. Man skal bare nyde den hyggelige stemning på gården og gå rundt og opleve de mange forskellige bondegårdsdyr.

»Børnene, der kommer her, er meget optagede af alle de forskellige dyr og den frie stemning, vi har. Ungerne passer sig selv, og de voksne kan slappe af i caféen. Vi har fokus på at give børnene oplevelser ved, at der tit er små dyreunger, og så kan de også støbe deres eget lys på gårdspladsen,« fortæller Henning Johansen.

I Storhavens gårdbutik kan man købe Solveigs hjemmelavede cremer, og gården har endda sit eget ismejeri, hvor der laves den specielle Læsø Is. Det står deres datter Kirsten for, og her kan man nyde is med lokale råvarer fra Læsø.

Syd salt på Læsø Saltsyderi
Når du har spist din Læsø Is med sydesalt ved Storhavens ismejeri, så kan du passende tage forbi Læsø Saltsyderi. Her kan du opleve den næsten 1.000 år gamle tradition med at syde salt. Her hentes saltvand i brønde på Rønnerne, og vandet hældes i store jernpander, som hænger over ildstedet. Vandet inddampes, og saltet krystalliserer. Herefter skal det tørre i store kurve. Det virker nærmest magisk for børn at stå i sydehytten, høre vandet syde og se dampen stige op fra de store jernpander.

Læsø

Foto:VisitLæsø

Læsø Museum har flere afdelinger på Læsø. I Museumshuset kan du se en kæmpe sølvskat på hele 1.850 sølvmønter. Sølvskatten blev i 1982 fundet nedgravet i en gammel jydepotte på Bogøgård uden for Vesterø på Læsø. Og de mange skinnende sølvmønter vil helt sikkert få mange børn til at tænke på alt fra prægtige prinsesser til plyndrende pirater.

Museumsgården er en 4-længet gård med et imponerende tangtag. Her kan du se, hvordan folk levede på Læsø i 1860'erne. Den smukke Læsødragt er også udstillet.

Share your wonders: