Gå til indhold
Løkken

Dramatisk natur og kunstneriske oplevelser i Nordjylland

Foto: Niclas Jessen

Lønstrup og Løkken er to fantastiske sommerferiedestinationer, hvor enestående natur og sjove aktiviteter står i kø for at blive oplevet.

Den danske natur er fantastisk, og et af de mest imponerende og dramatiske syn finder man omkring det lille fiskerleje Lønstrup i Nordjylland, der ligger helt ud til Vestkysten. Tæt herpå rejser den enorme vandreklit Rubjerg Knude sig 100 meter over havet, og den dramatiske skrænt mod det brusende Vesterhav hensætter tankerne til eventyrlige landskaber, som mange kender fra Game of Thrones. Men det er ikke fiktion, blot Danmarks enestående natur når den er allersmukkest og storslået. Det øverste lag af Rubjerg Knude består af hele 40 meter flyvesand, der med vinden er blæst op fra klinterne. Det er i landskaber som disse, at man for alvor forstår og mærker naturens kræfter, mens vestenvinden blæser dig igennem og duften af hav sætter sig i næseborene. Her kan man med vinden og solen i ansigtet opleve udsigten over det mægtige Vesterhav, og se Fyret ved Rubjerg Knude, som er blevet flyttet for ikke at styrte i havet.

Rubjerg Knude Fyr

Foto:Toppen af Danmark

Drama ved fyret
Netop Rubjerg Knude Fyr har været omdrejningspunkt for stor drama. Fyret var tæt på at styrte i havet og er derfor blevet flyttet i 2019 til en ny placering længere fra kysten. Et sikkert bevis på, at Vesterhavet ubønhørligt gør indhug i Nordjylland, finder man også ved Mårup Kirke. Det vil sige, der hvor Mårup Kirke plejede at ligge. Kirken blev bygget omkring år 1200, hvor den lå centralt placeret i sognet cirka 1200 meter fra havet. I 1790 lå kirken ca. 355 meter fra skrænten, hvilket betyder, at havet hvert år i gennemsnit har taget 1.5 meter af kysten. I 2015 blev de sidste dele af kirken så taget ned, så den ikke skulle ende i havet, men stedet, hvor kirken lå, er stadig ganske besøgt, og tanken om, at der engang var land over én km ud i havet er tankevækkende. Området omkring Lønstrup er desuden som skabt til vandre- og gåture, hvor de fire afmærkede naturstier ”Kløverstier” kommer i gennem bakkede klitlandskaber, morænebakker og engområder ud til Vesterhavet. 

Glashuset Lønstrup

Foto:Toppen af Danmark

Besøg værkstederne i kunstens by
I selve Lønstrup by, der også er kendt som kunstens by, kan I besøge de mange kunsthåndværkere og kunstnere, der bor og arbejder i byen. Byen emmer af kreativitet og charme, og her er det oplagt at spadserer rundt mellem de gamle huse og gårde, hvor kunsthåndværkerne holder til. Her inviteres man helt tæt på arbejdet i de levende gallerier og arbejdende værksteder, hvor man kan se, hvordan keramik, glas, smykker og kunst bliver lavet og få en snak med kunstnerne bag. Når Lønstrup er blevet samlingspunkt for kunstnere og kreative sjæle, skyldes det ikke mindst det særlige lys, der findes i toppen af Danmark. Det er det samme lys, der i sin tid inspirerede de berømte Skagensmalere, og som nok skal opleves, før man forstår dens magiske påvirkning på sind og kreativitet.

Surf og sjov i Løkken
Godt 15 km syd for Lønstrup ligger Løkken, hvor der for børn og aktive sjæle nok er mere gang i den. Byen er kendt for sin fine badestrand og fiskerbådene på stranden, og gennem generationer er gæster kommet til Løkken for at opleve havet, klitterne og den hyggelige by, hvor sandstrandet strør sig i gaderne. Her er der mulighed for at kaste sig over en lang række sportsaktiviteter, nyde livet på stranden eller bare tage den med ro i det afslappede surfermiljø. Det er oplagt at prøve kræfter med netop surfing, der de seneste år har trukket flere og flere folk til Løkken.

Surf i Løkken

Foto:Toppen af Danmark

De begyndervenlige bølger og den bløde sandbund gør nemlig Løkken til det perfekte sted at lære surfing, og hos North Shore Surf School kan du komme på surferskole, hvor dygtige instruktører lærer jer, hvordan brættet tæmmes, så du hurtigt kommer rullende ind på bølgerne i sejeste surferstil. Der er også gode muligheder for at spille tennis, golf eller beachvolley og det varierede terræn omkring Løkken gør området oplagt til cykelture på mountainbike, ligesom vandring og gåture langs hav og klitter er gode oplevelser på lune sommerdage.  Skulle vejret byde på regn, er der flere sjove indendørsaktiviteter at kaste sig over som eksempelvis gocart-ræs eller lasergame. Bagefter kan man gå på jagt efter byens hjemmelavede bolsjer og lækre is i de hyggelige cafeer og butikker. Det kan man faktisk uanset vejret.

Så uanset, om I er til naturoplevelser, kunst, sjov, surfing eller det hele på én gang, finder I det i Toppen af Danmark.

Share your wonders: