Gå til indhold
Sønderjylland

Her er Sønderjyllands smukkeste vandreruter

Foto: Destination Sønderjylland

En vandreferie i smuk natur kan give det afbræk fra hverdagen, du trænger til. Book f.eks. en luksusvandretur på Gendarmstien i Sønderjylland, hvor du får bagagen transporteret og overnatningerne bliver arrangeret for dig.

For Lone Rasmussen og hendes mand, Ole Krogh, giver det at vandre en helt særlig og velfortjent pause fra hverdagen. De er begge lærere, og det kan være svært helt at slippe arbejdet i fritiden. Derfor er de længe taget på vandreferie både i Danmark og i udlandet flere gange om året.

»Jeg kan virkelig mærke, at jeg får tankerne væk fra arbejde, når jeg er på vandreferie. Jeg har ikke mobilen så meget fremme, og når jeg kommer hjem, kan jeg godt mærke i min krop, at jeg har fået slappet rigtig godt af,« fortæller Lone Rasmussen.

Luksusvandretur
De har også prøvet en vandretur på Gendarmstien i Sønderjylland. De valgte luksusmodellen, hvor de fik transporteret bagagen og blev transporteret mellem de forskellige punkter på ruten. De vandrede den i fire etaper, og deres hotelovernatning var arrangeret for dem. Så de skulle blot trække i et par gode vandresko og så ellers bare nyde det.

»Vi startede i Padborg og vandrede omkring 20 km om dagen. Jeg synes specielt den første rute var smuk, hvor vi gik langs grænsen og kunne kigge over til Tyskland. Det var spændende at tænke på de grænsegendarmer, der holdt udkig efter smuglere for over 100 år siden. Der er masser af muligheder for at blive ført ind i historien på Gendarmstien. Vi besøgte f.eks. Gråsten Slot på ruten,« fortæller Lone Rasmussen.

Jeg kan virkelig mærke, at jeg får tankerne væk fra arbejde, når jeg er på vandreferie. Jeg har ikke mobilen så meget fremme, og når jeg kommer hjem, kan jeg godt mærke i min krop, at jeg har fået slappet rigtig godt af.

Gode vandreruter i Sønderjylland

Gendarmstien
Gendarmstien strækker sig i dag fra den dansk-tyske grænse ved Padborg over Kollund, Gråsten, Broagerland og Vemmingbund, forbi Dybbøl og videre til Sønderborg og Skovby på Als. Det meste af vejen følger du kysten og går gennem et afvekslende landskab med skove, moser og enge.

Hærvejen
Hærvejen følger i store træk det gamle hærvejsspor langs den jyske højderyg og skellet mellem øst- og vestgående vandløb. I Sønderjylland løber vejen fra grænsen ved Padborg til Vojens, og du kan følge afmærkede ruter på cykel eller til fods. Undervejs kommer du forbi Hærvejens karakteristiske kampestensbroer Gejlå Bro, Povls Bro og Immervad Bro.

Alsstien
Den 65 km lange sti Alsstien følger den alsiske kyst gennem nogle af øens smukkeste naturområder. Den starter ved dæmningen til Kegnæs og fører dig igennem bølgende kornmarker og gule rapsmarker på den ene side af stien og forbi Lillebælts blå bølger på den anden side.

Camino Haderslev Næs
Ruten ‘Camino Haderslev Næs’ har lånt sit navn fra den verdenskendte pilgrimsrute Camino de Santiago de Compostela. Den 106 km lange naturskønne og kulturhistoriske rute starter ved Haderslev Domkirke og fører over Haderslev Næs og øen Aarø forbi yderligere otte spændende kirker. Camino Haderslev Næs byder, foruden de mange kirker, på flere historiske huse, naturperler og kuriøse seværdigheder såsom Bulladen på Aarø.

Husk gode vandrestøvler
På Gendarmstien er naturoplevelsen noget ganske særligt. Ruten er certificeret af den europæiske vandreorganisation som ’Leading Quality Trail – Best of Europe’ - et stempel på en europæisk kvalitetsvandrerute i Danmark. Det betyder, at man kan forvente et varieret landskab med smuk udsigt og mange seværdigheder på ruten. Desuden er stien sikker at gå på og godt afmærket, så man ikke så nemt kan fare vild.

»Det var nemt at finde vej på Gendarmstien, og vi havde god tid til at nå frem til det sted, hvor vi ville blive samlet op og kørt til hotellet,« fortæller Lone Rasmussen, der lige giver et tip med på vejen til andre, der vil prøve at vandre på Gendarmstien:

»Husk gode vandrestøvler med tyk sål og med god støtte ved anklen, da man nogle steder på ruten går på sten og sand. Og hav altid rigeligt vand med i rygsækken - specielt hvis du skal vandre på en varm sommerdag.«

Share your wonders: