VisitDenmark
bro

Typografi

VisitDenmark bruger skrifttypen Montserrat som standardfont i alle produktioner og som logotype i forbindelse med vores logo.

I en let tilpasset form er Montserrat valgt pga. det rene og enkle udtryk, som er meget i tråd med den danske designtradition, og så giver den os samtidig den ønskede effektivitet og læsbarhed i det så afgørende digitale univers.

Typografi
Download typografi

Inden du tager typografien i brug, beder vi dig om at læse retningslinjerne for anvendelse af typografien herunder.

Fonten VisitDenmark

Vi har ændret Montserrat lidt fra udgangspunktet, og derfor har vi også valgt at omdøbe fonten til "VisitDenmark".
Skal du ikke bruge de ændrede tegn (beskrives nedenfor) fra fonten VisitDenmark, kan du godt vælge at bruge standard Montserrat.

VisitDenmark bruges i to varianter, der hver især komplimenterer hinanden og som tilsammen giver os mulighed for at skabe et distinkt og effektfuldt udtryk i vores markedsføring og kommunikation. Varianten "Full" er skrifttypen udfyldt i én farve. Denne kan bruges til brødtekster, mellemrubrikker mv. i Regular, Medium, Bold osv. som vist nedenfor.

Typografi - fonte

VisitDenmark Outline

Som en særlig tilføjelse til skrifttypen har VisitDenmark udviklet varianten Outline. Denne variant kan kun bruges i kapitaler og til rubrikker/overskrifter. Outline bliver særligt effektfuld, når den kombineres med Full til at fremhæve budskaber i produktionen.

Typografi

Særlige standardtegn

Som et tillæg til Outline og Full har vi udviklet særligt udvalgte standardtegn, der har fået et twist - det drejer sig om i, j, !, ? og vores nye ikon til geotagging, som du kan se nedenfor.

Reglerne for korrekt brug af de særlige standardtegn er enkle:
De fire særlige tegn må kun bruges i overskrifter/rubrikker i skriftsnittet Full, og der må kun bruges ét særligt tegn en enkelt gang pr. produktion.

Sådan aktiverer du de særlige standardtegn
På MAC:
Når du skal aktivere et af de 4 særlige standardtegn, holder du alt nede, imens du klikker på henholdsvis i, j, ? eller !.

For at indsætte vores geotag holder du alt nede, mens du klikker på z.

På PC:
Når du skal aktivere et af de 4 særlige standardtegn, klikker du på menupunktet "Insert" i topmenuen og vælger "Symbol". Herefter kan du finde det ønskede specialtegn og indsætte det. Du kan også søge tegnet frem under "Symbol" ved at indtaste følgende Character Codes:

i = 007C
j = 2039
! = 00A1
? = 00B1

For at indsætte vores geotag, klikker du ligeledes på menupunktet "Insert" og vælger "Symbol". Her kan du søge efter Character Code 2126.

Typografi - særlige standardtegn

Brug af fonte

Rubrikker – eller overskrifter – må skrives i enten Full eller Outline, og det er hvad der giver det bedste samlede udtryk, der bestemmer, om det skal være i Full eller Outline. Derudover må du gerne kombinere Full og Outline i samme rubrik, hvis du bruger Outline først og så skifter til Full for at fremhæve et særligt budskab. Du må ikke starte med Full og slutte med Outline.

Typografi - brug af fonte

Mellemrubrikker skal være i Full og må aldrig skrives med Outline. Brødtekst er altid den helt almindelige VisitDenmark variant af Montserrat. Du må gerne kombinere med brug af farver fra VisitDenmarks farvepalette. Men du skal altid overholde reglerne for korrekt brug af primær- og sekundærfarver. Det betyder altså, at det fx er tilladt at skrive den første del af en rubrik med Outline i én farve, og skrive den resterende del med Full i en anden farve, men kun hvis du overholder reglerne for brug af farver, og hvis det generelt styrker det samlede brandmæssige og grafiske udtryk.

Typografi

 

Typografi

 

 

Tekst og liniehøjde for rubrikker og mellemrubrikker

Brødtekst
Standard linjehøjden til brødtekst er 140 procent af tekststørrelsen til trykt materiale og til små digitale enheder (telefon).
For store digitale skærme eller outdoor øges linjens højde til 150 procent.

Rubrikker
Tekstens størrelse øges med 125 procent fra standard brødtekst, og linjehøjden øges med 140 procent. På den måde sikrer vi den nødvendige afstand mellem brødtekst og rubrik og at teksten har den optimale læsbarhed.

Sådan beregner du det:
Brødteksten er 25 pt og rubrikken skal derfor skrives med 25 * 125 / 100 = 31 pt.
Og linjehøjden skal være: 25 * 110 / 100 = 28 pt

Typografi - hvad må man ikke

Der er i sagens natur rigtig mange forskellige måder at kombinere Full og Outline på. Men for at holde et stramt design og et fast udtryk, er det som det fremgår nedenfor ikke alt, der er tilladt:

Typografi - ikke tilladt