Skovtårnet © EFFEKT Architects. Photo: Daniel Villadsen

Attraktionerne fik rekordmange besøg i 2019

8.7.2020
Foto: © EFFEKT Architects. Photo: Daniel Villadsen

Aldrig har så mange gæster indløst billet til de danske attraktioner som i 2019. Med 27,3 millioner gæster slog de 50 mest populære attraktioner rekord for femte år i træk. Udvikling er nøglen til attraktionernes succes. Besøgstallet i 2020 forventes dog at tage et ordentlig dyk. 

Nye attraktioner, udstillinger og satsninger uden for højsæsonen fik gæsterne til at strømme til de danske attraktioner sidste år. Samlet set havde de 50 mest populære attraktioner 27,3 millioner gæster, og dermed blev 2019 endnu et rekordår, viser VisitDenmarks attraktionsliste for 2019

De 50 mest besøgte attraktioner havde en samlet fremgang på 811.000 gæster eller 3,1 procent flere end i 2018. Det er femte år i træk, at besøgstallet stiger. 
Zoologisk Have i København udmærker sig ved den største absolutte fremgang. Haven havde 352.938 flere gæster end i 2018, hvilket svarer til en vækst på 29 procent. 

Også to andre attraktioner bidrog i væsentlig grad til den samlede rekord, nemlig Aalborg Zoo med 118.350 ekstra gæster (knap 35 procent vækst) og Nationalmuseet med 99.163 ekstra gæster (27 procent vækst). 

Helt ny på listen er Camp Adventure i Rønnede på Sydsjælland, som med det nyåbnede Skovtårn stryger direkte ind på en 26. plads og bidrager med 351.900 gæster. 

”Når attraktionerne år efter år formår at tiltrække flere gæster, vidner det om, at de er gode til at forny sig og skabe oplevelser, som rammer tiden. Det er også positivt, at nye attraktioner i høj international klasse kommer til, som vi ser det med Skovtårnet. Fornyelsen er vigtig og er med til at fastholde interessen for attraktionerne, som i høj grad er med til at gøre Danmark til et attraktivt rejsemål,” siger marketingdirektør Janne Grønkjær Henriksen, VisitDenmark. 

Da vi startede op med idéen om Skovtårnet, havde vi et mål om 300-400.000 besøgende om året. Det har nok været en overraskelse for mange, at vi har opnået det på kun ni måneder, men vi har vist, at et privat initiativ godt kan være konkurrencedygtigt.

Camp Adventure når højt op 

Skovtårnet hos Camp Adventure åbnede i marts 2019, og har på kort tid vist sig at tiltrække mange gæster. Størstedelen er danske, men cirka 10 procent kommer fra udlandet. Det er primært svenskere, der kommer fra udlandet, men også mange amerikanere har besøgt Skovtårnet. I 2019 var der gæster fra 74 forskellige lande. 

”Da vi startede op med idéen om Skovtårnet, havde vi et mål om 300-400.000 besøgende om året. Det har nok været en overraskelse for mange, at vi har opnået det på kun ni måneder, men vi har vist, at et privat initiativ godt kan være konkurrencedygtigt. Vi er stolte over, at vores vision om at skabe en international attraktion er lykkedes, og vi ved, at der er meget mere potentiale,” siger kommerciel direktør Ida Roed, Camp Adventure. 

Ud over Camp Adventure er Skagens Museum ny på top 50. Museet havde i 2019 en fremgang på 39 procent, og har dermed rykket fra nummer 54 i 2018 til nummer 44 i 2019. 

Også Geocenter Møns Klint og Palmehuset er nu med på attraktionslisten for 2019. 

Få overblik over de meste besøgte attraktioner fordelt pr. region og landsdel.  

Tivoli er urørlig på toppen 

Ser man på de 10 mest populære attraktioner, dominerer gamle kendinge.  Øverst på listen ligger Tivoli som en sikker topscorer med knap 4,6 millioner gæster. 

Publikumsmagneterne Dyrehavsbakken, Legoland og Zoologisk Have i København ligger fortsat på 2., 3. og 4. pladsen. 

Rundetårn er rykket op på 5. pladsen og har dermed byttet plads med Botanisk Have i København, som i 2019 er rykket ned på 8. pladsen. Djurs Sommerland og Louisiana fastholder henholdsvis 6. og 7. pladsen, mens Aquadome Lalandia Billund og Tivoli Friheden ligger på 9. og 10. pladsen som sidste år. 

Analyse af de 50 mest besøgte attraktioner i Danmark 2019

2020 bliver et hårdt år

5 ud af de 10 største attraktioner i Danmark er forlystelsesparker. Og også på top 50 listen udmærker forlystelsesparkerne sig ved at tiltrække godt 40 procent af det samlede antal gæster. 

2019 var imidlertid ikke et vækstår for forlystelsesparkerne. Samlet set havde de 10 mest besøgte forlystelsesparker en lille nedgang på 1,3 procent, mens top 10 inden for museer, oplevelsescentre og kulturhistoriske attraktioner oplevede en vækst på 8,3 procent. Den største vækst havde de 10 mest besøgte zoologiske haver, akvarier og dyreparker, idet de havde 16,1 procent flere gæster end i 2018.

Den lille nedgang for forlystelsesparkerne bekymrer ikke formand for Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, Søren Kragelund: 

”2018 var et fantastisk godt år for forlystelsesparkerne, så det er flot, at de kan holde så højt niveau. Særligt når man tænker på, at 2019 var et år med mere blandet vejr, hvilket spiller ind på besøgstallet for særligt forlystelsesparkerne,” siger han. 

Derimod forventer han, at 2020 bliver et hårdt år. 

”Attraktionerne får et ordentligt smæk i 2020 og særligt dem, der er afhængige af udenlandske turister. Men vi vil også se et andet mønster, end vi plejer i år. Jeg tror, vi går et travlt efterår i møde, hvor vi kan indhente noget af det tabte ved blandt andet at forlænge åbningstiderne,” siger Søren Kragelund. 

De 3 mest besøgte attraktioner:

1: Tivoli 

2: Dyrehavsbakken 

3: Legoland 

De 3 med den største absolutte fremgang: 

1: ZOO København 

2: Camp Adventure 

3: Aalborg Zoo 

De 3 højdespringere i top 50: 

1: Camp Adventure 

2: Palmehuset 

3: Skagens Museum 

Kort om attraktionslisten 

Attraktionslisten er en årlig publikation, som dokumenterer attraktionernes betydning i Danmark. På listen opgives det samlede antal danske og udenlandske gæster, som har besøgt de enkelte attraktioner i 2019. 

Attraktionslisten udgives af VisitDenmark i samarbejde med de danske attraktionssammenslutninger. 

Listen er baseret på besøgstal fra Danmarks Statistik, Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark og frivillige indberetninger på opfordring af og til VisitDenmark.