Woman with bike, taking a quick break along the N8 cycling route in Lolland-Falster, Denmark

Covid-19 rammer turismen hårdere end finanskrisen

2.2.2021
Foto: © Daniel Villadsen

Turismen er det erhverv, som er mest påvirket af covid-19, og det vil tage år at indhente det tabte. Det viser den nye statusanalyse af dansk turisme. Turismen vil dog rejse sig igen, understreger VisitDenmarks adm. direktør Jan Olsen. 

Der var 10 millioner færre overnatninger i perioden fra januar til november 2020 år sammenlignet med samme periode året før. Det svarer til et fald på 19 procent, som dækker over både en fremgang på 1,5 millioner flere danske overnatninger og et tab af udenlandske overnatninger på 11,6 millioner. 

Dermed har udbruddet af covid-19 været langt hårdere ved turismen end fx finanskrisen, der ”kun” kostede 6 procent af overnatningerne i perioden januar til november 2009. 

Det fremgår af Det Nationale Turismeforums ”Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne”, som Erhvervsministeriet har offentliggjort den 2. februar, og som indledes med en status over de konsekvenser, covid-19 indtil videre har haft for dansk turisme. 

”Turismen befinder sig lige nu i en historisk stor nedtur med enorme konsekvenser for både erhverv, destinationer og samfundsøkonomien. Selv den mest optimistiske prognose peger på, at vi er fremme ved 2023, før vi er tilbage på det niveau, vi kom fra,” siger adm. direktør Jan Olsen, VisitDenmark. 

”Selv om det vil tage flere år at indhente det tabte, så vil turismen vende stærkt tilbage. Det ligger i menneskets DNA at være nysgerrig og at rejse ud for at få nye indtryk. Det kan vi også se i vores markedsmonitor, som vi løbende gennemfører på nærmarkederne. De seneste uger har lysten til at rejse til udlandet været stigende, og det er de første tegn på, at længslen efter at rejse ikke kun er til stede, men måske endda bliver stærkere end før, siger Jan Olsen. 

Store geografiske forskelle

Det samlede tab på 10 millioner overnatninger afspejler markante geografiske forskelle. Det skyldes blandt andet, at ni ud af de ti største turismekommuner fik en god højsæson (juli og august) med betydeligt flere overnatninger end 2019. 

Hårdt ramt er hovedstaden og ikke mindst Københavns Kommune, der gik glip af 1,2 millioner overnatninger og realiserede et tab på hele 60 procent i højsæsonen. 

Den gode højsæson for mange af kystkommunerne er medvirkende årsag til, at kystturismen ”kun” er gået 5 procent tilbage i perioden fra januar til november 2020 sammenlignet med samme periode året før. 

Storbyturismen er gået 52 procent tilbage og erhvervsturismen 53 procent tilbage fra januar til november 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. 

Vejen tilbage til ”normale” niveauer forventes at blive meget forskellig for dansk turismes forretningsområder. Alvoren og længden af covid-19-krisen vil derfor variere betydeligt for de mange forskellige aktører i dansk turisme.

Det er ikke kun i Danmark, at turismen er ramt. FN’s turismeorganisation, UNWTO, vurderer, at antallet af turismeankomster på verdensplan er faldet 72 procent i de første ti måneder af 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Det svarer til, at den globale turisme er sat 30 år tilbage. 
 

Statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne