©  Foto:

Aarhus Katedralskole

Aarhus Katedralskole stod færdig i 1904. Skole bygningen følger en grund idé hos arkitekten, Hack Kampmann: Den lukker sig for omverdenen, men fortæller med sin udsmykning og hele karakter om, hvad den indeholder.

Mod gården åbner bygningen sig for elever og lærere. 

Skolens historie

Det er usikkert præcist hvor langt tilbage skolens eksistens kan spores. Til gengæld er det sikkert, at den fandtes allerede i år 1195 som katolsk kirkeskole, hvorfra der gennem tiden er flere kendte dimittender at spore blandt tidligere elever - heraf astronom og fysiker Ole Rømer, forfatter og filosof N.F.S. Grundtvig og læge og filminstruktør Nils Malmros.

Katedralskolens vartegn

Tårnene er anvendt som dekoration på bygningen. De er prikken over i’et, som blødgør gavlens flade. Uglen symboliserer den viden, som formidles i skolen.

Bølgekanten og søhesten taler om skolens beliggenhed ved vandet. Højt over dem alle sidder hanen og galer om den symbolske vækning, der foregår på skolen. På ydermurene kan du se navnene på nogle af Aarhus Katedralskoles mere prominente elever.

Den hvide bygning er oprindeligt fra år 1766 men ombygget i 1849. Rektorboligen er fra 1865, mens den røde bygning er fra 1906 og tegnet af Hack Kampmann. Den nye bygning er fra 1957 og den gule fra 1800, men ombygget flere gange.