©  Foto:

Aarhus Rådhus

Aarhus Rådhus er en moderne og funktionalistisk bygning og et ikon for Aarhus. Rådhuset er beklædt med norsk marmor, og er udtryk for dansk design og arkitektur, når det er bedst. Aarhus Rådhus er tegnet af den internationalt kendte arkitekt Arne Jacobsen og Erik Møller og blev opført i 1937 - 1941. I 1995 blev bygningen fredet.

Historien bag Aarhus Rådhus

Da Aarhus Rådhus først blev tegnet, havde arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller ikke tænkt på Rådhustårnet, som vi kender det i dag. Ønsket var at placere Rådhuset centralt, så byrådet fik lov til at bygge på Søndre Kirkegaard, der dog vakte en del forargelse. En kvik ansat ved kommunen tog teten og rejste landet rundt for at indhente tilladelse til at flytte gravene fra pårørende til afdøde, der lå begravet på kirkegården. 

Der blev holdt rejsegilde i december 1939, hvorefter en hård vinter satte en stopper for byggeriet indtil april 1940, hvor den tyske værnemagt besatte Danmark. Ift. byggeriet betød det, at der kom mangel på materialer og problemer med transport. 

Arkitekterne bag Rådhuset havde, ligesom de fleste andre arkitekter i 1930'erne, en minimalistisk tilgang til deres arbejde. Derfor var hverken tårn eller marmorplader med på de oprindelige tegninger. Dog ønskede både borgere og politikere noget større, der kunne blive byens vartegn, hvorefter taget blev hævet og tårnet kom til.

Ønsker du at komme tættere på?

Der er mulighed for at bestille guidede rundvisninger på Aarhus Rådhus, og det meste af året kan du deltage i en af de fastlagte guidede ture på Rådhuset. Du kan læse mere om mulighederne for guidet rundvisning på Aarhus Rådhus. Du kan henvende dig til AarhusGuiderne for flere informationer og se deres mange andre muligheder for guidede ture i Aarhus.

Se, hvad andre deler på Instagram

#aarhusrådhus #arkitektur #visitaarhusregion