©  Foto:

Ansgar - skulptur ved Ribe Domkirke

Ansgar var den missionærbiskop, der byggede den første danske kirke, netop i Ribe omkring år 860, på det højeste punkt i det område, hvor han af Kong Horik fik lov at bygge en kirke og lade en præst tage ophold.

Dengang lå Ribe på den anden side af åen, hvor nu Ribe Kunstmuseum og Museet Ribes Vikinger ligger, men Kong Horik ville have, at der var rindende vand mellem byen og den kirke, der jo var symbolet på den nye religion, Kristendommen.

Statuen er lavet i 2015. Den symboliserer brydningen mellem Kristendommen og Asatroen (troen på vikingernes mange guder). Derfor er den spaltet i to, den ene side med de rolige folder er Kristendommen; mens den anden side med Vikingernes slyngede mønstre er Asatroen. Spaltningen ser vi i spalten ved Ansgars venstre skulder.

På samme måde ser man forskellen mellem højre hånd, der velsigner og som har Kristi stigmatisering (såret efter naglen i hånden) og den venstre hånd, som holder dæmonen på skulderen tilbage.

Fødderne er Ansgars vigtigste legemsdel, de er omhyggeligt modellerede og polerede, det var dem, der bar Ansgar på alle hans vandringer, fra Bremen til såvel Birka ved Stockholm som til Ribe. Hovedet derimod er meget mere groft tilskåret og fyldt af skorper og ar.

Kunstner: Hein Heinsen.