Anton Rosens Hus
I år 1900 opførte Samsø Håndværkerforening en smuk toetagers bygning i midten af Tranebjerg, der i mange år fungerede som øens tekniske skole. Senere blev den kortvarigt anvendt til handelsskole og dernæst – i en periode på mere end fyrre år – som øens rådhus. Nu er bygningen blevet gennemrenoveret og huser bl.a. Samsøs turistinformation.
Effektive håndværkere
De var kvikke også dengang, de samske håndværkere, og de var ambitiøse. I april 1899 blev det i håndværkerforeningen vedtaget, at skolen skulle bygges. Hurtigt blev der skaffet penge nok, bl.a. ved aktietegning, så man havde de kr. 15.000,- , byggeriet ville koste. Arkitekten blev hyret og i juni 1900 gik byggeriet i gang. Kun et halvt år senere stod det hele parat, og skolen blev indviet under stor festligholdelse.
Den berømte arkitekt
Dengang i år 1900 havde Anton Rosen kun været færdiguddannet fra Kunstakademiet i otte år, og byggeriet af Rosens Hus var et af de største projekter, han på det tidspunkt havde været involveret i. Stilmæssigt holdt han sig ikke tilbage, og både indvendigt og udvendigt ser man mange eksempler på pynt og detaljer, som hører til den jugendstil, Anton Rosen var fascineret af.
Senere i sin karriere blev Anton Rosen især kendt for Paladshotellet i København og Tuborgs administrations- og laboratoriebygninger ligesom han også blev kendt og præmieret med både Eckersberg Medaillen og titlen som titulær professor ved Kunstakademiet for sin succes som hovedarkitekt bag Landsudstillingen i Aarhus i 1909.
Huset i dag
I 2009 flyttede Samsø Kommunes administration ud af Anton Rosens Hus. Tilbage stod en bygning, der var mærket af over 100 års brug. Med midler fra både Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal påbegyndtes en omfattende renovering af hele huset og det foranliggende torv, og i slutningen af november 2016 var huset så igen klar til nye beboere.
Derudover er den indvendige indretning af huset støttet af LAG.