©  Foto:

Askel Krog Keramik

Askel Krogs keramikværksted ligger i Himmerland og består både af en pottemagerbutik og udstilling med fokus på krukker.

I forhaven til Askel Krogs keramikværksted står der en kæmpe krukke og nogle mindre, som vidnesbyrd om, at her bor en keramiker. Askel Krog er så optaget af de store krukker, at han engang drejede verdens største krukke og blev optaget i Guinness Rekordbog 1991.

Askel Krogs pottemagerværksted og bolig i Vesthimmerland ligger ikke langt fra Alfarvej i nærheden af Strandby godt på den anden side af Farsø. Fra gavlvinduet i hans udstillingslokale er der vidt udsyn over vådområderne ved Limfjorden, der ser ud til at nærme sig huset i betænkelig grad ved højvande. Der er fugt i luften, og grusvejen op til huset består mest af brune lerede vandpytter, som et varsel om Askel Krogs erhverv.

Selv om der er en pottemagerbutik og udstillingslokalet på 1. sal med verdens flotteste udsigt, kan det ikke ligefrem være strøghandel, der giver omsætning, for det er forbistret svært at finde stedet. Det er der imidlertid råd for. Ligesom Hans og Grethe i eventyret smed brødkrummer ud på skovstierne for at kunne finde vej hjem, har Askel Krog også lagt spor ud til sit hjem. I Strandby ved kirken, hvor man skal dreje til venstre, bliver det helt klart, at man er på rette vej, for der står der overraskende en enorm gullig keramisk krukke, og den følges af flere ved de små veje, så de små skilte med ordet Keramik og en pil på, er aldeles overflødige.

Kæmpekrukker

I forhaven står der også et par kæmpekrukker. Inde i butikken derimod kan man købe små glaserede æggebægre med sart blå glasur, og der er netop stor kontrast i Askel Krogs værk. Han er pottemager og håndværker med momsregnskab, og så er han besat af de uhåndterlige og ufornuftige kæmpekrukker. Man er velkommen til at kigge keramikeren over skulderen og se hvordan de store krukker bliver formet. Brugervenlig keramik i fine bløde former vises i butikken. Der er flere te-stel, skåle, vaser, og meget andet. En del af keramikken har en smuk levende lys blå glasur. 

I udstillingen på 1. sal vises utraditionelt formet unika under inspiration af naturens opfindsomme strukturer. En af de aktiviteter, Askel Krog er mest kendt for, er hans arbejde med store krukker, Big-Pots. Det er krukker, der er fra én til tre meter høje og med en diameter på op til 1,80. Det er hver gang en udfordring, at bearbejde de mange kg. ler og samtidig skabe den gode form. Inspirationen til unika tager udgangspunkt i naturens former og farver. Strukturen i træ, sten, fossiler mm. kan bruges som ide til fade, krukker og skulpturelle figurer. Ovnene får fortrinsvis strøm fra egen 22 kW. vindmølle, men Big-Pots bliver dog brændt i gasovne.

Besøg værkstedet ved Limfjorden syd for Ertebølleklinten.

Åbningstider

Tirsdag-søndag kl 10.00-17.00

Lukket mandage.