©  Foto:

Blåbæk Mølle

Det smukke møllekompleks ligger flot placeret i Faxe. Her kan man se den udefra eller komme på en rundvisning for grupper.

Blåbæk møller består af en vandmølle og en vindmølle. Begge blev fredet i 1959. Møllen er ejet af Rosendal Gods, men virker stadig den da i dag. De har dog ikke været i brug siden 1939. 

Møllekomplekset ligger ved Faxe å, syd for Faxe. Den nævnes første gang i historien i 1472, men nogle dele er fra 1660'erne. Indtil starten af 1900-tallet var møllen fæstemølle for Rosendal Gods, som ligger lige i nærheden. Der tale om først en, og siden hen to møller, deraf navnet Blåbæk Møller.

Møllen fik vand fra Faxe Å, men da der ikke altid var vand nok, opførtes vindmøllen i 1828 som supplement. Vandmøllens ene overfaldshjul trak kværne og valsestole i mølleriet. Det andet "stampede" oprindeligt stof (stampemølle). Stampningen gjorde stoffet ensartet i strukturen.

Det er muligt at komme på en rundvisning, hvis man er min. 10 personer. Den guidede tur kan kun arrangeres ved telefonisk kontakt på + 45 56 73 00 70.

Alternativt kan man altid se det fine møllekompleks udefra. Det er et fint stop efter en cykel- eller vandretur. Man kan også kører forbi efter et lærerigt besøg på Geomuseum Faxe, som ligger blot lidt over 2 km. derfra.