©  Foto:

Endelave Kirke

På de vilde kaniners ø Endelave ligger denne lille charmerende kirke fra 1400-tallet, som gennem århundreder har været et samlingspunkt for det lille øsamfund. Kirken ligger tæt på havnen, og du kan let besøge kirken, når du er på dagstur eller ferie på ferieøen.

Ø-kirke midt på ferieøen

Øen Endelave tilhørte i middelalderen den danske konge. I perioden var øen dog ofte pantsat til en række af de markante godser omkring Horsens Fjord, herunder Stensballegaard, Åkjær og Boller. Det var dog under Niels Munk af Bygholm, at Endelave Kirke blev opført i perioden omkring midten af 1400-tallet.

Det er værd at bemærke, at kirken har en vis lighed med øvrige ø-kirker i området, herunder Hjarnø og Alrø kirker. Kirkerne har det tilfælles, at de er mindre end kirkerne på fastlandet og samtidig nogle hundrede år yngre. Man antager, at dette skyldes, at sørøvere hærgede de danske kyster i 1200-1300-tallet. I starten af 1400-tallet gjorde den danske krone dog en særlig indsats for at bekæmpe dette, hvilket forklarer, at kirker langs kysten ofte er fra denne periode.

Endelave har aldrig haft en overvældende stor befolkning, men øens borgere var i gamle dage trofaste kirkegængere, og hvis du ikke mødte op til gudstjeneste, kunne du godt forvente, at du blev spurgt ind til årsagen efterfølgende. Derfor var det også nødvendigt at udvide kirken, når øens befolkning voksede. Det har blandt andet gjort, at man har udvidet kirkeskibet på bekostning af kirkens kor.

Endelave Kirke er stadig aktiv, og fungerer som sit eget sogn.

 

Om kirken

Endelave Kirke er bygget i gotisk stil, som er karakteristisk for perioden i 1400-tallet. Den største ombygning af kirken skete i 1930, hvor den lokalkendte horsensianske arkitekt Viggo Norn stod for at bygge et nyt tårn. Før dette havde kirkeklokken stået på jorden i en klokkestabel. Endelave Kirke byder ikke på mange rigdomme og kirkekunstskatte, men dog godt med charme. Af seværdige genstande kan nævnes den gamle egetræsdør fra våbenhus ind til kirkeskib, altertavlen – med to sidefløjsbilleder fra 1600-tallet – og prædikestolen fra 1500-tallet. Der er ophængt to skibe i kirken som vidnesbyrd om øens maritime karakter: en fuldrigger fra 1800-tallet og linieskibet 'Dannebrog' fra 1950-erne.

 

Vil du besøge kirken?

Endelave Kirke er åben i dagtimerne. Du er velkommen til at kigge ind i kirken, men respekter kirkens religiøse funktion. Kirken kan være i brug til gudstjenester og ceremonielle begivenheder.

Hvis kirker kunne se, ville Endelave Kirke nok ikke klage over udsigten. Den ligger nemlig helt ned til stranden på nordsiden af øen, et par hundrede meter vest for havnen. Den er placeret tæt på øens spisesteder, butikker, oplevelser og overnatningssteder.

 

Udforsk Endelave

Skønne Endelave er en af Danmarks dejligste ferieøer. Færgeoverfarten fra østkysten tager en time, så det er muligt at besøge øen på både dagsture og længere ophold. Øens spisesteder, butikker og overnatningsmuligheder er placeret i landsbyen tæt ved havnen, mens den vilde natur venter længere ude. Du kan gå øen rundt på den populære vandrerute Kaninoen, leje en cykel eller tage bilen med på færgen.

På denne side kan du finde inspiration til din tur til Endelave.