©  Foto:

Flyvergrav ved Tarm

Engelsk Lancaster bombefly ME449 blev skudt ned af et tysk jagerfly den 12. marts 1945. Fem af besætningsmedlemmer overlevede, da de sprang med faldskærm ud og skjult hos danskere på egnen som senere smuglede dem til Sverige. To besætningsmedlemmer døde desværre i det nedstyrtede fly, og arealet er skænket til anlæg af de 2 gravsteder.

Om aftenen den 12. marts 1945 blev et engelsk Lancaster bombefly med 7 mands besætning beskudt af et tysk jagerfly ved Lyne. Flyet styrtede ned mellem Vallund og Østergårde, og inden det nedstyrtede sprang 5 mand ud med faldskærm og blev skjult hos danskere på egnen og derefter smuglet hurtigt til Sverige.

De 2 besætningsmedlemmer som døde i det nedstyrtede fly fik lokale folk ud og fragtet ligene til Tarm Sygehus. Her kom tyskerne dog dagen efter og krævede ligene udleveret. Ligene blev kørt ud i plantagen, og begravede uden at markere et gravsted.  Den lokale vognmand som havde kørt denne transport, kunne dog udpege stedet, som blev markeret med flag og firkantet stensætning på befrielsesdagen den 5. maj.

Den 14. juni 1945 besluttede sognerådet at skænke arealet til anlæg af 2 gravsteder, og vedligeholde det fremover. Gravstedet blev anlagt for indsamlede midler, og den cirkelformede ringmur af brosten blev opført samtidig som afgrænsningen af gravstedet.

Søndag den 12. august 19455 var der en kirkelig begravelsesceremoni ved gravstedet.