©  Foto:

Forår – endelig sæson for fjordrejer

Af Bjarne Manstrup, Naturvejleder i Samsø Kommune

Det, vi kalder ”fjordrejer”, dækker over to nærtstående arter: roskildereje (som også kaldes almindelig reje) og tangreje. Uanset denne navneforvirring er der tale om relativt små rejer, som trækker ind på lavt vand i april måned og bliver der til om efteråret. Roskilderejen er gennemsigtig lys gulbrun med små brune pletter. Tangrejen er ligeledes gulbrun men med tydelige mørke tværgående striber. Rejerne er kønsmodne som 2-årige og har da en størrelse på 6-7 cm. Først på sæsonen bærer mange af hunnerne rogn, som fastholdes under bagkroppen.

 
Både roskilderejer og tangrejer bliver lyserøde, når man koger dem, og de er meget velsmagende.
 
På Samsø fanges fjordrejerne især i finmaskede rejeruser i Stavns Fjord. Man kan også soppe rundt på lavt vand og ”stryge rejer” med et særligt rejenet. Det er en hyggelig aktivitet, men udbyttet er ikke altid stort.
 
Enkel tilberedning af fjordrejer
Bring en grydefuld vand med salt i kog. Man kan tilsætte lidt sukker til kogevandet, men det er på ingen måde nødvendigt. Sørg for rigelig vandmængde, så fjordrejerne dør øjeblikkeligt, når de hældes i det spilkogende vand. Kog i et par minutter og hæld vand og rejer gennem en sigte. Rejerne kan herefter skylles og afkøles under den kolde vandhane og er klar til at blive pillet og spist. En god mayonnaise, et stykke flutes og et glas kølig hvidvin fuldender måltidet.
 
Fjordrejernes grå fætter – hesterejen
De grå hesterejer lever på sandbund. De er godt kamufleret og kan grave sig ned i sandet. I Danmark er der ikke tradition for at spise Hesterejer. De bliver ikke røde ved kogning som fjordrejerne, og hesterejer er lidt vanskelige at pille. De smager dog udmærket og spises i bl.a. Tyskland og England.
 
Læs mere om Samsø Naturskole her.