Gasse Høje - oldtidshøje - Skærbæk

Et par km øst for Skærbæk nær vestkysten ligger Gasse Høje, som er med sine 51 meter områdets højeste punkt. På højen er der placeret 27 store gravhøje, de fleste grupperet omkring bakkeøens to højdepunkter og synlige på lang afstand.

Fra toppen har du udsigt til Rømø, 7 kirketårne og mod nord kan du se Esbjerg. Tårnet på en af de store bronzealderhøje, er et almindeligt geodattårn. Lige foran, hvor markvejen ender, er frilagt en stenkistegrav fra enkeltgravskulturen. Den store dæksten over kammeret er lagt ved siden af graven.

I højen er der en bunker som du kan komme ned i. Bunkeren har været en del af sikringsstilling Nord fra 1. Verdenskrig, som strakte sig tværs over Sønderjylland. Sikringsstilling Nord blev bygget 1916-18 og var meget stærk befæstet idet tyskerne frygtet et engelsk angreb nordfra og gennem Jylland. Stillingen indeholdt i alt 900 betonanlæg med bl.a. 8 store kanonbatterier og 30 mindre batterier. Heldigvis kom stillingen aldrig i brug. Da Danmark i 1920 fik Sønderjylland tilbage blev de fleste anlæg sprængt i luften. Synlige rester af stillingen er mærket med et lille skilt Sikringsstilling Nord.

Højene er i det indre meget stærkt ødelagte både i ældre tid og ved befæstningsarbejder under begge verdenskrige. Efter 2. verdenskrig blev de restaurerede og syner nu i landskabet som før.