©  Foto:

GudenåStien Voervadsbro-Emborg

Gudenåstien er en sammenhængende vandresti, der, når den er færdig, vil gå fra Gudenåens kilder ved Tinnet Krat til Randers Fjord. På denne 17 kilometer lange strækning nord for Horsens kommer man gennem smukt kuperet landskab, hyggelige landsbyer og over steder med stor kulturhistorisk oplevelsesværdi.

Følg Gudenåen gennem smukt landskab

Danmarks længste å, Gudenåen, har gennem generationer tiltrukket naturelskere med sin vidunderlige, fredelige natur. Et af de smukkeste steder ved Gudenåen ligger i den sydlige del af Søhøjlandet, omkring Mossøs vestlige bred. Høje, skovklædte bakker, smukke udsigtspunkter og utallige søer gør området til en stor oplevelse.

Denne vandrerute tager dig gennem områdets skønneste højdepunkter og seværdigheder. Den 17 kilometer lange rute er skiltet med røde pile, så du ikke farer vild på turen.

 

Turen går til Voervadsbro

Rutens start (eller afslutning) mod syd ligger i den idylliske landsby Voervadsbro. Her kan det anbefales at købe en picnickurv med fra den populære fiskebutik Det Lille Røgeri. Ruten starter, hvor Gudenåvej møder Højlundvej. Der står en infotavle ved rutens start.  Herfra følges grusvejen Højlundvej langs med Gudenåen i nogle kilometer.

Der er ikke nogen større parkeringsplads nær rutens start. Det kan anbefales at parkere ved Voervadsbro Teltplads på gaden Ådalen.

 

Bjergtagende udsigt

Efter at have fulgt Højlundvej i et par kilometer kommer du til et af Danmarks smukkeste udsigtspunkter, Sukkertoppen. Pulsen skal nok komme op, når du bevæger dig op på den stejle, skovklædte bakke, der har top i 108 meters højde. Til gengæld er belønningen en helt forrygende udsigt over Søhøjlandets skove og søer. Ikke mindst Jyllands største sø, Mossø, der ligger for foden af bakken.

Og det er netop her turen nu fortsætter til. Nærmere bestemt til Klostermølle ved søens vestlige bred. Klostermølle er et gammelt benediktinerkloster fra 1536, der senere har været benyttet som papirfabrik. I dag ligger der et stort smukt bygningskompleks med blandt andet en lille udstilling, en tørrelade, Danmarks længste træbygning og et fugletårn. Klostermølle er et godt udflugtssted med mulighed for at nyde frokost.

Ved Klostermølle kan du også se den 1,3 kilometer lange møllekanal og beundre naturen ved Danmarks største indlandsdelta, Klosterkær, der ligger mellem Mossø og Salten Langsø.

Længere mod nord kommer ruten til Gl. Rye, hvor du kan beundre de smukke lyngbakker. Herfra slår ruten et knæk mod syd til Emborg, hvor det kan anbefales at besøge Øm Kloster Museum.

 

Afstikkere og rundture

I tilknytning til Gudenåstien ligger flere lokale ruter, som er markeret med gule pile og prikker. Du kan blandt andet gå en rundtur i området Pinddal Mose og en rundtur til Sdr. Vissing.

Hvis du hellere vil gå en rundtur og tilbage til din bil igen, så kan du fra Klostermølle følge Klostermøllevej mod syd og tilbage til Gudenåstien via Grønskovvej og ruten i Pinddal Mose.

Du kan se Gudenåstien og ruterne i området på dette digitale kort.

Når du drager mod nord fra Klostermølle kan du overveje at tage forbi det smukke lyngklædte naturområde, Ryekol, hvor du blandt andet kan se det historiske Rye Flyveplads med adskillige levn fra 2. Verdenskrig. Flyvepladsen blev brugt som base for tyske tropper under krigen og senere som flygtningelejr for 12.000 flygtninge i krigens afslutning.

 

Gudenåstien

Denne rute er en etape af Gudenåstien, som, når den er færdig, vil strække sig hele vejen fra Gudenåens udspring til Randers. Fra Emborg kan du vælge at fortsætte turen mod nord og følge Silkeborg-søerne.

Alternativt kan du overveje den smukke strækning fra Gudenåens udspring til Uldum Kær.

 

Find inspiration til flere vandreture

Kystlandet byder på mange spændende vandreruter i smuk natur. Du kan få ideer til din næste udflugt på denne side.