©  Foto:

Guidede ture i Fredericia

Fredericia har en spændende historie, som bedst opleves ved at booke en guidet tur. Vi afholder løbende guidede ture, som du kan melde dig til via vores booking portal.


Hvis I er en gruppe kan vi også sagtens arrangere en privat tur for jer. Vi har mere end 30 guider som har hver deres interessetema og som formidler Fredericias fortid og nutid igennem forskellige temaer og fortællinger. Vi bestræber os altid på at finde en guide der passer til netop din gruppe. Og har du specielle ønsker, såsom en guidet tur på cykel, så kan dette også arrangeres.


Kontakt Visit Fredericia for spørgsmål eller bestilling på tlf. 72 11 35 12 eller mail visit@fredericia.dk


En guidet tur i Fredericia kan med fordel kombineres med et besøg i den historiske Miniby, som er en tro kopi af Fredericia anno 1849. Fredericia by er gengivet i størrelsesforholdet 1:10 og med de mange storslåede detaljer er minibyen en sikker succes hos såvel voksne som børn. Et fascinerende indblik i hvordan de små huse laves får man, når man kigger indenfor i det arbejdende værksted. Se nedenfor en oversigt over mulige emner til jeres næste guidet tur.


Fredericia Byvandring
På en tur gennem indre by er det muligt at spejde gennem de snorlige gader og se hvor smukt voldanlægget indrammer den gamle bydel. Turen går forbi Fru Nielsens Hus og Nordstjernen, som hører til blandt nogle af Fredericias ældste bygninger, som oprindeligt var avlsbrugergårde. De er nu fredede og fremstår derfor stadig tro mod datidens arkitektoniske stil. Hør historier om hvordan livet i fæstningsbyen og Danmarks religiøse fristad blev levet og oplev nogle af Fredericias kirker på nærmeste hold.


Fristaden Fredericia
I 1674 tildelte Kong Christian d. V Fredericia religionsfrihed, hvilket betød at alle kristne konfessioner og jøderne fik lov til at slå sig ned i Fredericia. Jøderne fik endog tilladelse til at opføre en synagoge. Det gav mange undertrykte trosretninger et fristed til at dyrke deres religion. Det skinner også tydeligt igennem i dag, hvor de mange forskellige kirker vidner om Fredericias religiøse mangfoldighed. På en tur rundt i Fredericia får du mulighed for at besøge nogle af kirkerne - både de nye og gamle - samt Mosaisk Begravelsesplads, der er den ældste jødiske begravelsesplads i Danmark uden for København.


I Soldatens Fodspor
Få en guidet tur med fokus på Fredericia Vold og hør historien om, hvordan Danmark blev forvandlet fra europæisk stormagt til lilleputstat. Gennem deltagelse i flere uheldige krige, som Danmark mere eller mindre selv bar skylden for, indtager Fredericia Vold en central rolle og har bl.a. dannet rammen om et af Danmarks største nederlag, men også for en af de stolteste sejre, hvor der skrives verdenshistorie. Denne spændende historie om fæstningsbyen og voldanlægget, som er et af Nordeuropas mest velbevarede, vil blive levende-gjort og vil give et solidt overblik over hele fæstningens baggrund og historie.


Baggårdsvandring
Tag med på en utraditionel og spændende gåtur gennem Fredericias baggårde. Vi går bag om facaderne og ser, hvad baggårdene gemmer på. Oplev Fredericia fra en skæv vinkel, som ikke umiddelbart er tilgængelig i hverdagen, og få et helt nyt indtryk af byens små skatte. Der er både kulturelle og historiske skatte gemt i baggårdene, og jeres guide vil lede jer frem til de mest interessante.


Snoghøj
Området ved Snoghøj byder på en betagende natur lige ned til Lillebælt og med udsigt over til Middelfart. Den pragtfulde natur er godt skjult bag træerne nedenfor Trinity Hotel- og Konferencecenter. Visit Fredericia kan arrangere en interessant naturvandring hvor man omgivet af enge, søer og bugtende landskab, får den spændende historie om Højskolen Snoghøj og færgelejet hvor de gamle Lillebæltsfærger sejlede i pendulfart mellem Middelfart og Snoghøj. Desuden fortæller vi historien om færgernes arvtager, den første Lillebæltsbro. Sidst men ikke mindst kan du høre om verdens mindste hvalart, marsvinet. Nordeuropas tætteste koncentration af marsvin holder nemlig til i Lillebælt.


Trelde Næs
I det naturskønne fredede område ved Trelde Næs nord for Fredericia, er der flere muligheder for guidede naturvandringer med både skov og strand. Skoven på halvøen frister med en unik flora og fauna. Der er eksempelvis mange fredede planter, herunder den sjældne orkidéart ”stor gøgeurt”, som kun vokser få steder i Danmark. Skoven er usædvanlig rig på svampe. Der er ture hvor man kigger på urter og ture for fugleinteresserede eller man kan gå geologisk til værks i lerskrænterne. Vores dygtige naturvejledere kan også fortælle de farverige historier om den lovløse Næssekonge Grev Trolle og Troldehuset. Mulighederne er mange og turene kan sammensættes alt efter ønsker.


Fæstningsbyen Fredericia 1864
Året 1864 bød ikke bare på blodig krig på Als og ved Dybbøl. I den 1. slesvigske krig (1848-50) havde Fredericia bevist sin værdi som fæstningsværk, og også i 1864 indgik byen som en vigtig del af forsvaret. Vi skal på en spændende tur rundt i byen og høre den mindre kendte historie om, hvad der skete, og se eksempler på de 150 år gamle spor, der stadig aftegner sig i byrummet. I skal også høre lidt om, hvordan de civile borgere blev påvirket af den lokale krigstilstand.


Familietur på Fredericia Vold
Gå fra bastion til bastion, imens guiden fortæller om voldanlæggets historie og dens centrale betydning for Danmarks forsvar. Der vil være rig mulighed for at se nogle af de flotte kanoner og morterer, der står placeret rundt på voldanlægget. Hvor langt tror du de kunne skyde? Du kan være kongen på turen og lede dit følge hen mod Det Hvide Vandtårn, hvor turen afsluttes med en flot udsigt over Fredericia by. Når I så ikke har fået nok af historien, så kan I på egen hånd prøve spillet "Battle 1849" som kan downloades som App.