©  Foto:

Haderslev Vægter Museum

Historien er levende på Danmarks første vægtermuseum.

På udvalgte datoer kan man få sig en helt særlig oplevelse i Haderslev. på Højgade 6, i kælderen under byens gamle politistation, kan man få fortællingen om Haderslev Vægterlaug og historierne der knytter sig til det at være vægter. I udstillingen er der forskellige rekvisitter, der fortæller vægternes historie, og man kan se nogle af de redskaber, der er blevet brugt til at torturere og lemlæste fanger med gennem tiden. 

I mange danske købstæder opstod der i 1300-tallet forskellige vagtordninger, der skulle sørge for ro og orden i gaderne om natten, og forhindre og bekæmpe ildebrande. Fra ca. 1550 fik først København og siden byerne Helsingør, Kolding, Ribe og Haderslev m.fl. egentlige nattevægtere, der skulle sørge for opsyn og ro og orden i byens mørke gader. 

Haderslev Kjøbstads Vægterlaug er genopstået i 2004. Dragter og udstyr er tro kopier af 1700-tallets vægtere, som de så ud i Haderslev og Hertug-dømmerne.

Et besøg i Haderslev Betyder også en tur med vægterne. Det er derfor en stor oplevelse for store og for små. Hør vægteversene og de spændende historier om Haderslev. Vægterne kan opleves på ‘Vægtergangen’ i byens gamle gader i ugerne 26-35 tirsdag og torsdag  med start fra Domkirken kl. 20:30. Varighed ca. 1 1/2 time.

Pris 50 kr. pr. person over 14 år.

Se mere under: Tider for vægtergang.