©  Foto:

Her stikkes velsmagen

Samsøs sandede jorde har siden 1876 givet næring til grønne og hvide asparges til glæde for dronninger og menigmand.

Med hovedet først
Samsøs milde klima er ikke kun godt for kartoflerne, – også asparges kan vi lokke frem af jorden lidt tidligere og lidt bedre end de fleste. Fra slut april til Sankt Hans fyldes boder og restauranter med de sprøde og smagfulde skud, der, når du får dem allermest friske, nærmest eksploderer af saft.

Grønne og hvide asparges er hinandens tvillinger. Men hvor de grønne vokser frit op af jorden, bremses de hvide af en jordvold, der beskytter dem mod solens stråler. Inden hovederne dukker op, stikkes aspargesene med et aspargesjern – en øvelse, der kræver træning!

Til Sankt Hans, den 23. juni, er det hele forbi. De grønne asparges lader man være i fred, til de vokser sig store og buskede, mens man hos de hvide jævner jordvolden, så de også kan vokse frit op – alt sammen for at aspargesplanten kan samle kræfter til næste år.

En eksportsucces
Makkerparret kartofler og asparges har siden starten af 1900-tallet været en af Samsøs allerstørste eksportsucceser. Enhver husmand og småbonde dyrkede et par bede med asparges, og solgte dem bl.a. til Københavns grønttorv. Frem til midten af 60’erne var der sågar en konservesproduktion af asparges i det, som i dag er Samsø Syltefabrik.

Grønne og hvide asparges kan i sæsonen købes i en del vejboder på Samsø. De samske asparges sælges også udenøs. I dag kommer størstedelen af de samske grønne asparges fra landbrugsvirksomheden Brdr. Kjeldahl, der hvert år sender mere end to millioner asparges til Netto, Føtex, Bilka og Salling Food rundt om i landet. I mindre målestok sælges både grønne og hvide asparges også fra Samsøboden på Ingerslev Boulevard i Aarhus.

Vidste du..
At asparges er en gammel kulturplante, som romerne dyrkede for over 2000 år siden.

Samske asparges har fundet vej til middagsbordet hos Bill Clinton, Kofi Annan og Dronning Margrethe.

Du kan finde opskriften på en lækker aspargesmayonnaise her.