©  Foto:

Husbåd til Ho | Kunst til Varde

"Husbåd til Ho" er et kunstværk og en konstruktion, der er udviklet af kunstneren Simon Starling specifikt til Ho, fordi byen befinder sig i et lavtliggende område, der er truet af forhøjet vandstand. 

“Husbåd til Ho” er dels et lokalt inspireret landhus og dels en eksotisk båd, der er bygget ved brug af to beslægtede, men geografisk adskilte teknikker: sivbådebyggeri og tækning. Den arklignende hybridstruktur er således splittet mellem land og hav, og er resultatet af et tværkulturelt samarbejde – en udveksling af ældgamle teknikker og historier mellem danske tagtækkere og bolivianske sivbådebyggere.

Når kultur og håndværk mødes

Sivbådebyggeri og stråtækning bruger det samme råmateriale: sivbundter. I hybridstrukturen “Husbåd til Ho”, hvor et hus bliver til en båd og en båd bliver til et hus, er der en glidende overgang fra båd til tag. Sivenes orientering skifter efter deres placering i strukturen: Fra de flydestærke horisontale bundter i bunden af båden, der bliver til de opadkurvede stævn- og agterstykker, og siden de vejrfaste, vinkelrette bundter i det sivtækkede tag. Dette skift fra horisontal til vertikal og tilbage igen er ligeledes emblematisk for det tværkulturelle samarbejde, en kombination af de to ældgamle bygningsteknikker fra to ellers adskilte kulturer på den nordlige og den sydlige halvkugle i én sammensat konstruktion.

Det er i sandhed et mesterværk, som du bør kigge nærmere på, når du besøger Vesterhavet. 

Projektet er støttet af Statens Kunstfond og Varde Kommunes Kunstudvalg.