Gå til indhold
©  Foto:

Hvalsafari på Lillebælt

Lillebælt er et af de mest hvalrige farvande i verden. Her kan du opleve en af verdens mindste hvaler "marsvinet" på tætteste hold. Der er afgange fra både Middelfart og Fredericia, som du kan booke her.

Hvalsafari med AVENTURA - afgang fra Fredericia og Middelfart
De populære Hvalsafari ture stævner ud fra Fredericia Gl. Havn og Gl. Havn i Middelfart på forskellige ugedage. Her kan du slappe af, nyde den skønne natur, og høre skipper Henrik fortælle om marsvinet og historien bag marsvin fangst i Middelfart.
Der er lytteudstyr ombord på båden, så vi, hvis forholdene tillader det, kan følge med i marsvinenes kommunikation med hinanden vha. kliklyde.

I Middelafart GL. Havn findes der en rampe til kørestolsbrugere. Brug af rampen skal aftales mindst 24 timer før afgang med skipperen på tlf.: +45 21 65 05 67

I er meget velkomne til at medbringe en picnickurv eller madpakke til at nyde ombord. Eller I kan forhåndsbestille forplejning via flere lokale slagtere og spisesteder. Intet salg ombord.

Hvalsafari med Mira3 - afgang fra Middelfart Gl. Havn
Skipperen Line tager jer med ud at sejle med afgang fra Middelfart Gammel Havn for enden af Havnegade. Du kan nyde den skønne natur samtidig med at du kigger efter marsvin.

Lillebælt er et meget naturrigt farvand med land på begge sider af bæltet. Se hvor mange marsvin, du kan spotte, når de kommer op efter luft. Undervejs fortæller skibsbesætningen også, hvorfor du kan spotte så mange marsvin i Lillebælt, og historien om Middelfarts tidligere marsvinejægere!

Undervejs på turen fortælles der om marsvinenes adfærd og liv i Lillebælt, til udsigten af det smukke syn af Den Gamle og Den Nye Lillebæltsbro ud for Middelfart. Hvorfor ikke kombinere skønne naturoplevelser med sejlture på det skønne Lillebælt.

En oplevelse for hele familien
Tag med på en af vores Hvalsafari ture på Lillebælt, og oplev Marsvinene boltre sig i deres naturlige element. Vi kan ofte være heldige at se dem jage fisk, f.eks. sild, og de kan jage både alene og i flok. Som flok kan de presse fiskene til at søge mod overfladen og afholder derefter et såkaldt ”ædegilde”. Ofte vil man også se mågerne blande sig i ”festen”.
Som mange andre hvaler benytter marsvinet sig af lyde til at finde føden og lydstyrken er blandt de kraftigste i dyreriget. Den høje tone gør det let for marsvinet at opfange ekkoer. De frembringer klik-lyde, der hver varer en tusindedel sekund, men antallet af lyde og lydstyrken bestemmer Marsvinene selv. Marsvine-bestanden i Lillebælt er en af de største i verden, og på ethvert givet tidspunkt af året findes ca. 3.000 marsvin i bæltet.

Marsvinfangst i Middelfart
I middelalderen blev Middelfart bl.a. kendt for mordet på adelsmanden Niels Bugge i 1358 og for Christian d. 2.’s ophold og sejladser over Lillebælt før sit fald i 1523. Middelfart blev også hjemsted for Danmarks eneste eksempel på professionel hvalfangst, marsvinefangsten, der blev drevet fra 1500-tallet til nedlæggelsen af det berømte marsvinejægerlaug i 1898.

Om marsvinet
Fakta:
Længde: ca. 180 cm.
Vægt: 60 – 70 kg.
Levetid: min. 25 år
Fredet i Danmark siden 1967.
Sidste Marsvin fangst i Middelfart: sidst i 1800-tallet (blev dog genoptaget under 2. verdenskrig på grund af mangel på lampeolie)

Share your wonders: