©  Foto:

Jens Søndergaards Museum

Helt ude på skrænten ved Vesterhavet og den imponerende natur får du mulighed for at få både en naturoplevelse og en kunstoplevelse ved at besøge Jens Søndergaards Museum.

Her finder du en fin, lille samling havbilleder og andre motiver fra området.

Maleren Jens Søndergaard (1895-1957) var en betydningsfuld maler fra første halvdel af det 20. århundrede. Han var dybt fascineret af naturens stærke kræfter, de stejle klinter ved havet og landskabets linjer, og han udtrykte dem lærredet med stærke farver og runde linjer. 

Jens Søndergaard modtog Eckersberg Medaljen i 1931, Thorvaldsen Medaljen i 1946 og den amerikanske Guggenheim Pris i 1956.

Jens Søndergaard Museet er lille træhus, som han fra 1930 brugte som sommerhus og atelier. Du kan se flere af Jens Søndergaards billeder på Heltborg Museum i Sydthy og Statens Museum for Kunst i København.

I 1993-94 blev træhuset restaureret og i 1997 overdraget til Lemvig Museum.

Jens Søndergaard var fra Thy, og det var hans hjemegn, der var han foretrukne motiv hele hans karriere med det bakkede landskab og de grønne marker.

Bovbjerg og Vesterhavet var hans store inspirationskilde, når han opholdt sig i sit lille træhus ved havet. Fra 1948 havde han også et sommerhus ved Stenbjerg i Thy, hvor han boede, når der var for mange turister ved Bovbjerg.

Gennem hele sin karriere har Jens Søndergaard også malet mange steder ved Limfjorden. I 1937-38 fik han som bestillingsopgave at male 7 store oliemalerier til Thisted Bibliotek. De tre af motiverne er fra Limfjorden.