©  Foto:

Kaas Briketfabrik og Moselauget

Kaas Briketfabrik blev opført i 1925 i Lundergårds Mose.

Ib Nyeboe fik den idé at fremstille hårdt pressede briketter, som var mere rentable at transportere over større afstande.  Grunden til statens interesse i Nyeboes idé kan være, at man så potentialet i at få udnyttet de danske mosers energireserver og begrænse importen af kul.

Det blev dog et dyrt eksperiment, som resulterede i, at Nyeboe gik konkurs i 1931. Staten indskød ny kapital og ansatte den tidligere driftsingeniør, Johannes Jørgensen, som direktør. 1. juni 1933 skete en voldsom eksplosionsulykke på briketfabrikken, hvor to mand omkom.

Den 1. november 1933 stod en top moderne briketfabrik med den sidste nye teknik færdig. Efter en famlende start med underskud, opnåede man omsider en effektiv driftsmetode.
Da produktionen var på sit højeste under 2. Verdenskrig, beskæftigede fabrikken over 600 personer.

I april 1966 blev briketfabrikken lukket, grundet overgang til andre brændselsformer og mangel på mosejord. Briketfabrikken fremstår i dag forladt og forfalden.

Moselauget dannes i 1993

Foreningens formål er at fremme nutidens interesse for de kulturhistoriske værdier, som egnens moser er så rige på. Dette sker ved et arbejdende tørveskær, der vil demonstrere brugen af de forskellige graveredskaber og maskiner brugt gennem tiden.

Der er muligheder for andre moseaktiviteter i tilknytning til den gamle briketfabrik og kalkbrænderierne.
   
Mulighed for guide ture:
Skriv til: torbengj@hotmail.com