©  Foto:

Kajakruter ved Vadehavet

Når solen skinner, vandet ligger spejlblankt og man ikke kan se hvor havet slutter og himlen begynder - så kan det være svært at forestille sig, at Vadehavet også er et af de mest udfordrende farvande at ro i i Danmark.

Der findes 27 kajakturet i Sydvestjylland og ved Vadehavet.
Husk altid at have respekt for vandet og tjek vejret og vinden, før du begiver dig ud på ruterne.
Vadehavet er ikke velegnet for begyndere.

Her er mange dage med stille vejr, hvor den største udfordring består i at få aflæst tidevandstabellen korrekt, så du er sikker på at have strømmen med dig og vand nok under kølen.

På de stille dage er det ren balsam for sjælen at ro rundt i Vadehavet. Tidevandet gør arbejdet for dig. Hvis du har timet det rigtigt, kan du faktisk få det som hvis du roede nedstrøms i en å. Det er en meget særlig følelse. Du kan selvfølgelig også gøre det modsatte; ro mod strømmen både ud og ind, for træningens skyld.

Det forekommer en gang imellem at man ikke ser sæler på en tur, men det er ikke ofte. Vadehavet er Danmarks største naturreservat, og her myldrer med liv; sæler er der mange af og næsten over det hele. Hvis du er fugleinteresseret er Vadehavet et slaraffenland.

Vadehavet er som udgangspunkt ikke er velegnet for begyndere. Der er områder, der er sikre nok, men er du usikker, er det bedre at lade være. Du kan også kontakte nogle af de lokale klubber i området for yderligere informationer. Ruteforslagene på disse sider er stort set alle på EPP2 niveau og højere.

Har du set Vadehavet i stille vejr er det svært at forestille sig, hvor udfordrende farvandet kan være. Strømmen kan være meget kraftig. Kæntrer du, gælder det om at holde godt fast i kajakken. Hvis strømmen går den ene vej og vinden den anden, er det umuligt at indhente en kajak svømmende.

Hvis du ror i tyske bugt har du mulighed for at ro i bølger. Brændingen er god til at surfe i havkajak.
Med udgangspunkt fra f.eks. Fanø er det forholdsvist sikkert i pålandsvind. Vandet er lavt langt ude, her er stort set ingen sten at slå sig på. Skulle du være uheldig at vælte rundt, vil blæst og strøm stort set altid bringe både dig og dit udstyr på land.

Det dominerende syn i Vadehavet er sand og vand. Kommer du syd for Fanø ligger der kolossale sanddynger.
Området vest for Mandø er ca. 25 kvadratkilometer stort og det er rent sand - når det ikke er oversvømmet.

Ø-Kajak er en del af projektet Øhigh5, som støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.