©  Foto:

Kom tæt på naturen, Samsø

Midt i det smukke naturområde ved Stavns Fjord ligger Samsø Naturskole, der i mere end 30 år har formidlet Samsøs natur.

Med naturen som nabo
Man behøver ikke gå mange skridt væk fra Naturskolens hvide bygninger, før naturen udfolder sig i al sin vælde. Her, ved den fredede fjord, findes store strandenge, strandoverdrev, hede, fjordkyst og havkyst og et meget varieret plante- og dyreliv.

”Mange af vores aktiviteter foregår da også lige her i området, hvor vi har adgang til alt det, der vokser og lever både over og under havoverfladen. ’Krabbejagt i Lillehavet’, f.eks., der er en af vores meget populære familieaktiviteter, finder sted i det lavvandede område ud mod Lilleør. Og når vi holder snapseture, kan vi finde adskillige urter, blomster og frugter i løbet af en kort spadseretur,” forklarer Bjarne Manstrup, der er leder af Samsø Kommunes Naturafdeling, hvorunder Naturskolen hører.

Også inden for murene rummer Naturskolen gode faciliteter for naturformidling, fortæller Bjarne: ”Vi har undervisningslokale og laboratorium, en stor samling udstoppede fugle, en masse feltudstyr og grej til bl.a. stenslibning. Det bruger vi både, når vi har skoleklasser og andre grupper på besøg, men også til forskellige Åbent Hus-arrangementer, hvor vi bl.a. laver hornsmykker, bygger fuglekasser eller dissekerer en fasan”.

Nysgerrigheden skal pirres
Fra Naturskolens maritime filial, ’Landkrabben’, der har til huse i en rød skurvogn på Ballen Havn, tilbydes der sommeren igennem krabbefangst fra havnebroerne samt særlige dage, hvor man kan høre om sten, fossiler og det ”magiske sortsand”.

Fælles for aktiviteterne i både ’Landkrabben’ og Naturskolen er, at de enten er gratis at deltage i eller kun koster en lille smule, for at dække materialeudgifter. ”Det væsentlige er at give folk en god oplevelse og pirre deres nysgerrighed til at gå på opdagelse i naturen på egen hånd bagefter,” forklarer Bjarne.

Når Naturskolens folk ikke deler ud af deres viden til feriegæster, varetager de en mængde andre opgaver, bl.a. naturpleje med de karakteristiske gutefår, vedligeholdelse af vandrestier m.m. ”Og så er alle velkomne til at kontakte os og bestille en oplevelsesrig dag i naturen. Det kan være alt fra en venindegruppe, der gerne vil samle og slibe sten, til en virksomhed, der vil bruge nogle timer på at høre og smage på de ting i naturen, man kan samle og spise,” forklarer Bjarne.