Gå til indhold
©  Foto:

Kulhuse Havn

Det er muligt at sætte sin båd i vandet via havnens bådslip. Fin sandstrand.

Lige bag Kulhuse Havn ved den store parkeringsplads ligger resterne af Englænderskansen. Skansen blev anlagt i 1808 som den ene del af et forsvarsværk til beskyttelse af de vitale krudt- og kanonfabrikker i Frederiksværk. Der var god grund til at frygte at englænderne skulle komme igen efter 1807 hvor vi måtte overgive dem hele vores imponerende krigsflåde. Den anden del af forsvarsværket ses ved Sølager. Et stadig synligt minde fra kanonbådskrigen 1807 - 1814, som havde betydning for vores lokalområde, er at finde ved Kulhuse Havn. I det daglige går under navnet "Englænderskansen". Den blev anlagt i 1808, efter at englænderne havde bombarderet København og sænket flåden. For at sikre, at englænderne ikke fik fri adgang til at hærge, blev der anlagt en række skanser langs kysterne. Skansen ved Kulhuse skulle beskytte indsejlingen til Roskilde Fjord for at sikre krudt- og kanonfabrikationen i Frederiksværk. Fremmede skibe kunne umuligt slippe uset gennem den smalle rende mellem Kulhuse og Sølager. Bemandingen og bevæbning var ved Sølager 33 mand, 6 kanoner og ved Kulhuse 7 mand og 2 kanoner.En række stednavne fra dengang er bevaret i området: "Barakkerne" har navn efter de usle barakker, soldaterne og deres familie boede i, da Skansen blev bygget.
Om sommeren sejler en lille bilfærge mellem Kulhuse og Sølager. Turen tager kun få minutter. Færgen M/F Columbus, sejler mellem Kulhus og Sølager.
For sejltider henvises til færgens hjemmeside
Sejleperiode: 1. april - 30. september

Kulhuse HavnDybde 2,5 m. Bedding, slæbested og mastekran.Desuden findes badebro, børnevenlig, fin badestrand samt kro, grill og kiosk. Campingplads 500 meter.

Share your wonders: