©  Foto:

Kultur og natur fra cykelsadlen

62 kilometers asfalt, 28 seværdigheder og masser af frisk luft. Den regionale cykelrute, ”Kulturringen”, har to etaper på Samsø, og begge ruter bringer den kultur- og naturglade cyklist godt omkring blandt kendte og mere ukendte steder på øen.

Man mærker benene på Fjordvejen. Pedaltrådene bliver langsommere, og pulsen stiger op imod bakketoppen. Bagude ligger godt 30 kilometer af den maratonlange 19. etape fra Sælvig til Ballen. Forude venter de sidste 12 kilometer inden enden.

Lige her, på toppen af Fjordvejen, kan det betale sig at parkere cyklen, give lungerne et hvil og kaste et blik til venstre. Her åbenbarer den fredede Stavns Fjord sig i al sin naturpragt med græs- og kratklædte øer og et rigt dyre- og planteliv.

20 etaper. 450 kilometer
Samsø har fået en ny cykelrute. Eller to faktisk. Det er den regionale cykelrute, Kulturringen, der låner øens asfalt til to af i de i alt 20 etaper, der til sammen udgør en 450 kilometer lang cykeltur gennem store dele af Østjylland. Den første Samsø-etape går fra Sælvig via nordøen til Ballen. En tur på i alt 42 kilometer, der passerer igennem og langs en håndfuld af de store seværdigheder på Samsø. Som for eksempel Kanhavekanalen, Nordby, Issehoved, Nordby Hede og Stavns Fjord.

Kornmarker med udsigt
Nørreskiftevej syd for Ballen. Begge sider af vejen er flankeret af bølgende kornmarker. Kalundborgs skorstene titter frem på den anden side af vandet. Så laver vejen et par 90 graders sving og pludselig dukker skiltet op. ”Til stranden” står der. Og ganske rigtigt: For enden af den lille afstikkende grusvej dukker et fredfyldt stykke stenstrand op med badebro, bænk og betagende udsigter.

20. etape af Kulturingens cykelrute går fra Ballen til Sælvig igennem noget af det mere uopdagede Samsø.

Læs mere på kulturringen.dk