©  Foto:

Meget mere end kartofler

Samsø er i hele Danmark kendt for sine kartofler, men øens spisekammer er så meget mere end det. Det milde klima giver formidable vilkår for et væld af grøntsager, frugter og bær, som kokkene med stolthed tryller med i køkkenerne på Samsøs mange spisesteder.

Selv kalder samsingerne øen for hele Danmarks spisekammer, og er du førstegangsbesøgende, varer det næppe længe, før du finder ud af hvorfor. På de svungne landeveje mellem hyggelige landsbyer med bindingsværksidyl, marker og bakker møder du helt op mod 50-60 vejboder og gårdbutikker i løbet af en sæson. Her lokker landmænd såvel som hjemmeavlere med alt fra søde jordbær og rabarber til nye løg, salat og æg, og så er der de saftspændte asparges stukket i den samske muld samme morgen. Dem må du endelig ikke snyde dig selv for, hvis du skulle komme forbi i forårsmånederne.

Kartoflen er naturligvis heller ikke til at komme uden om på disse kanter. Den trives storartet i den sandede jordbund, og er klar til høst tidligere end i resten af landet. Det er på grund af Samsøs beliggenhed med vand på alle sider, der betyder mildere vintre og dermed en varmere jord. Det giver samske kartoffelavlere mulighed for at sætte kartoflerne før alle andre.

Kattegats køkkenhave

Samsø kan med rette kaldes for Kattegats Køkkenhave, og det bugnende spisekammer har banet vej for en blomstrende restaurantscene, hvor ambitiøse kokke såvel som gæster lokkes til af den korte afstand fra jord til bord. De pivfriske råvarer og ikke mindst nærheden til dem er nemlig det, der netop definerer det samske køkken, hvis du spørger kokkene selv, og dem findes der en hel del af. For en ø med bare 3.800 beboere er der i højsæsonen imponerende 40 spisesteder at vælge imellem, og flere af dem har sågar fundet vej til siderne i den gastronomiske vejviser White Guide. Der er alt fra den klassiske Restaurant Behrnt på Ballen Badehotel, hvor gæsterne indtager middagen i højloftede stuer, til den gastronomisk legesyge Restaurant SAK, et stenkast derfra. Glem dog ikke, at det samske køkkens skønhed finder du lige så meget i det enkle. Eller en frokost med højtbelagt smørrebrød med udsigt over Ballen Havn en solskinsdag på Skipperly eller hjemmebag nydt under åben himmel i haven bag den store bindingsværksgård Vadstrup 1771 er oplevelser, jeg stadig drømmer mig tilbage til.

Gastronomisk løft

Samsø har de senere år oplevet en sand gastronomisk opblomstring, der gør den attraktiv at besøge for madglade gæster fra nær og fjern. Du oplever det ikke kun i antallet af spisesteder og kvaliteten af dem, men også i den årlige kartoffelmadskonkurrence, som kokkene hvert år siden etableringen i 2012 har løftet til nye højder. Der er også delikatessebutikken ”Smagen af Øen”, som enhver med gastronomisk interesse bør lægge vejen forbi. Da Lars Damgaard startede ud i 2008 var det med bare fire samske varer i sortimentet. I dag byder butikken på alt fra sennepper, eddiker, øl og snaps fra flere end 30 lokale producenter.

Af Nadia Mathiasen


Fakta

Nadia Mathiasen er uddannet journalist og lever i dag af at skrive om mad og udvikle opskrifter til magasiner, dagblade og TV. Hun er forfatteren bag kogebøgerne Foodfanatic Thai (april 2015) og Kødfri Mandag (november 2016). Hun står bag madbloggen foodfanatic.dk, der har op mod 100.000 unikke læsere om måneden.