©  Foto:

Mellem fjord og bælt i Nyborg (21,7 km)

Turen starter på havnen i Nyborg – kun et stenkast fra Nyborgs centrum med slot, kirke, gode caféer og hyggelige handelsgader. Her sejlede engang færger og forbandt Nyborg og Fyn med Sjælland. Siden Middelalderen har Nyborg været overfartsby på Storebælt, og vandet har igennem århundreder sat sit præg på Nyborg.

Kongens Skibsbro

På havnen i Nyborg finder du Kongens Skibsbro, som blev anlagt af Kong Christian III i 1548, så han kunne ride standsmæssigt ind i sin residensstad. Kongens Skibsbro er stadig kajen, hvor kongeskibet lægger til kaj ved besøg i Nyborg. På kajen ser du monumentet "Forsavn", der er rejst til minde om søfolk fra Nyborg, der faldt i 2. Verdenskrig.

Nyborgs færgehavne

Nyborgs historie er forbundet med færger. Ved Kongens Skibsbro var det første bilfærgeleje i Nyborg op gennem 1950’erne. På din videre tur kommer du til de gamle jernbanefærgelejer. Senere på turen kører du igennem færgehavnen på Knudshoved, og du kører naturligvis under Storebæltsbroen – færgernes afløser og den vel nok vigtigste og mest imponerende bro i Danmark. Højbroen er verdens 3. længste hængebro, hvilket blot er én blandt flere imponerende rekorder. Inden du når så langt, passerer du Nyborg Destilleri, som ligger i de gamle DSB-værksteder ved den tidligere færgehavn.

Fra færger til miljøvirksomheder

På vej ud af Nyborg kan du tage en afstikker til Knudshovedkvarteret, som blev skabt, da Nyborg voksede sig større og ud over sine volde. Du kan køre gennem Nyborgs moderne havneindustrikvarter. Idyllisk? Måske ikke – Men fascinerende. Stien tager dig gennem området med nogle af verdens bedste miljøvirksomheder og en moderne dybvandshavn. I området finder du Fortum – det tidligere Kommunekemi. Det er en af verdens  førende virksomheder til håndtering af miljøfarligt affald. Elysium Nordic er ved at etablere sig i Nyborg og bliver førende inden for genanvendelse af dæk. Det er blot et par af de mange virksomheder, som i dag anvender Storebælt og dybvandshavnen.

Slipshavn og Knudshoved

Du cykler nu langs Skt. Knuds Golfklub, hvor der spilles golf direkte i solnedgangen ved Nyborg Fjord. Herefter kører du først til Slipshavn. Slipshavn var den oprindelige havn i Nyborg tilbage i 12-/1300-tallet. I dag holder Marinehjemmeværnet til her, og du kan nyde en fantastisk udsigt og gåtur i området. Cykler du videre til Knudshoved, kommer du ikke alene til området med Knudshoved Fyr, det gamle knaldfyr, men også et beskyttet naturområde. Gør holdt ved fyrtårnene, og nyd udsigten fra bænkene i området. 

Storebæltsbroen

Storebæltsbroen forbinder Fyn og Sjælland og består af to broer og en tunnel. Østbroen er verdens 3. længste hængebro og Danmarks højeste punkt. Samlet er forbindelsen knap 18 km lang. Du bør på din tur gøre holdt lige under Vest- eller Lavbroen. Her fører en trappe dig op til et udsigtsplateau, hvor du kan nyde det imponerede bygningsværk på tætteste hold. Du hører trafikken buldre over hovedet på dig, mens du mod syd kan se den gamle færgehavn, og mod nord hele kysten med nogle af Danmarks bedste badestrande – bl.a. Fyns bredeste strand, som blev skabt kunstigt i forbindelse med Storebæltsbroens opførelse.

Badestrande og hoteller ved stranden

Nyborgs strande har flere Blå Flag, og du finder masser af bademuligheder langs hele kysten. Strandene her fremhæves år efter år blandt de bedste strande i Danmark. Fra Fyns Badestrand – den største og bredeste på Fyn – til de mindre, men mere naturlige foran byens store hoteller. Her er masser af aktivitet fra windsurfing til vinterbadere, så der er ingen undskyldning for at glemme badetøjet uanset årstid. 

Voldgrave og vandtårn

Tilbage i Nyborgs middelaldercentrum kører du langs voldgraven. Voldgravene og deres vandforsyning stammer helt tilbage fra 1300-tallet og har udgjort både forsvar, vandforsyning og kloakering i Nyborg. I dag er Nyborg Vold et rekreativt område, samtidig med at det danner rammen om en række events og aktiviteter året igennem. På Dronningens Bastion står Vandtårnet, som stammer fra 1899. I udvalgte perioder året igennem kan du komme gratis ind i vandtårnet – bl.a. når der sommeren igennem arrangeres kunstudstillinger. Fra vandtårnet og området omkring kan du se både voldgrave, slotssø og havn med marinaen.

Nyborg Marina

Fra Nyborg Vold slår du lige et smut ud til den idylliske Holckenhavn Fjord, der afgrænser Nyborg by mod syd. Her har Vindinge Å sit naturlige udløb, men en del af vandet afledes af en sluse ved Kullerup, som forsyner Voldgraven omkring Nyborg og har gjort det de sidste 6-700 år. Den sidste del af din tur tager dig gennem Nyborg Marina. Marinaen danner rammen om et rigt foreningsliv, og inden for de kommende år bliver Danmarks første opvarmede havnebad etableret her – i øvrigt vil overskudsvarme fra industrivirksomhederne, du passerede tidligere på turen, blive anvendt til opvarmning af badevandet året rundt.