Mindesmærket ved Lundby
Mindemærket ved Lundby er rejst i 1914 for de danske soldater, der faldt ved træfningen i Lundby og ved sammenstødet mellem danske og preussiske soldater nordvest for Sønder Tranders d. 3. juli 1864.
I anledning af 100-års dagen for Lundbytræfningen blev der i 1964 nedsat en mindeplade. Pladen bærer navnene på de 34 danske soldater, der faldt d. 3. juli 1864. Mindesmærket er udført som et Visby kors, som første gang blev rejst i 1361 på en kirkegård på øen Gotland til minde om ca. 1800 bønder, der blev nedkæmpet af den danske kong Valdemar Atterdags brutale hær, foran byen Visbys tykke mure.
Lundbyfondens museum i Lundby
I 1970 blev der oprettet en fond med det formål at indsamle midler til at videreføre og udbygge traditionerne, der var blevet skabt af lokalbefolkningen i Lundby, i forbindelse med markeringen af træfningen ved Lundby. Fonden og borgerne i Lundby har sammen oprettet et lille museum, hvor der er udstillet billeder, plancher og en model over træfningen.
Museet har åbent hver tirsdag fra 19 - 21. Interesserede, som ønsker at besøge museet uden for åbningstiden, kan kontakte Leo Christensen, tlf. 98 31 46 84.
Besøg også:
Gravminderne med faldne for træfningen på Almen Kirkegård i Aalborg og Gunderup Kirkegård, 2 km sydpå ad Hadsund Landevej.