©  Foto:

Murmalerier i Helsingør: On the trail of Hamlet

På Helsingørs mure og vægge blomstrer kunsten. Traditionen med at lade spændende internationale kunstnere fortolke et tema i byrummet er fortsat i 2016. 4 kunstnere, 3 internationale og 1 dansk, har givet hver deres fortolkning af HAMLET. Værkerne er en del af Kunst & Byrum projektet i Helsingør.  

MTO, som kommer fra Frankrig, fortolker med sin rå ekspressionisme Hamlets galskab. MTOs konceptuelle, stedspecifikke og oftest politiske værker blander realisme med surrealisme. Hans imponerende fotorealistiske vægmalerier kan ses i en række europæiske byer, i Mexico og mange steder i USA. MTOs karakteristiske sort-hvid murmalerier med en tynde, røde konturer bliver flittigt delt via internettet og har gjort ham til en meget citeret kunstner i mange medier. Efter syv år i Berlin, hvor han blev berømt for sine ironiske portrætter af filmstjerner og politikere, bor han nu ”nowhere, planet earth” under dæknavnet MTO og sælger kun sine værker gennem internettet.

Italienske ERONs transparente malerier blander fortid og nutid og kan gestalte spøgelset, som både er der og ikke er der. Eron bliver betragtet som en de mest begavede kunstnere på den internationale kunst- og street art scene, bl.a. deltog han sidste år på Biennalen i Venedig. Eron er virtuos med en sprayflaske og hans præcise, naturtro figurer fremstår som slørede, halvopløste fotografier, der udsondrer fragmenter af stedets hukommelse. I sit nye værk i Helsingør bruger Eron Shakespeare i en kombination af litteratur, maleri, poesi, videnskab og sociale beskeder til at minde os om, hvad der forgifter det moderne samfund.

Australske Fintan Magee, hvis temaer kredser om oversvømmelser og flugt, er optaget af Ofelias død. Magee voksede op blandt graffitimalere i Brisbane og blev snart en del af miljøet. Efter han kom på akademiet, udviklede graffitien sig til store vægmalerier i et figurativt billedsprog, hvor temaer som affald, forbrug, tab og overgang blandes med humor, sentimentalitet og blødhed, som man kender det fra børnebøgerne. Finton Magee har rejst og boet over hele verden og sat sine spor med kæmpemalerier på mure blandt andet i Sydney, London, Wien, Los Angeles, Buenos Aires, Moskva, New York. I 2014 skabte han endvidere et værk i Aalborg.

Endelig dukker Helsingørs ”Anonyme Kunstner” op et sted på ruten med sin fortolkning af Hamlet og Shakespeares fascination af døden. ”Anonym Kunstner” er en yngre mand, der befinder sig et sted i Helsingør. Han blev i februar 2016 kåret som Årets kunstner af byens kunstforening for sin aktion Hands of Elsinore, der med sine kobberstøbte hænder, der dukker op rundt omkring i byen, har bidraget til den aktuelle debat om flygtninge.