VisitDenmark

Museum Rebild

Museum  Rebild er oprettet i 1951 og har en enestående placering umiddelbart ved Rebild Nationalpark og den omgivende Rold Skov.
Museet indeholder kulturhistoriske samlinger fra Rold Skov området  og Rebild Folkemusikarkiv.

Det himmerlandske skovland har i århundreder været med til at sikre lokalbefolkningens eksistens. Få et glimt af skov og mennesker igennem tiden. Udstillingerne  fortæller bl.a. om skovens  udnyttelse indenfor de små erhverv, såsom træskomænd, kulsviere, pottemagere, kurvebindere m.v.  Skovbrugets historie er en vigtig del af  Rold skovenes historie, især fra starten af  1800 tallet, med etablering af  store skovdistrikter og  organiseret  skovdrift. Den lange linie i  skovlandets historie, siden forhistorisk  tid, fortælles med små udstillinger  om  f.eks. Fruerhøjstenen (helleristningssten fra broncealderen o. 1700 – 500 år f kr.), vikingeskatten fra Rebild o. 1000 e.kr og fundene  fra udgravningen af 1300 tals borgen Egholm i Skørping Holme.

Den traditionelle spillemandsmusik og folkedans har sit center på museet med arkiv, udstillinger og levende aktiviteter. Her udstilles bl.a. instrumenter og tilbehør der har tilhørt kendte  spillemandsslægter i Nordjylland, og tillige Mols stuen, der fortæller om  en spillemandsslægt på Djursland igennem 3 generationer. Musik og dans er til fælles fornøjelse, siden 1951 er der blevet spillet op til dans for alle i museets sal, det foregår hver søndag fra kl 14-17. Musikken leveres af Rebild spillemændene og vi opfordrer alle til at være med til en fynsk polka og en totur til Vejle.

Museum Rebild lægger stor vægt på aktiviteter, hvor man selv kan få lov at være med. Det kan være arbejdende værksteder med gamle håndværk og husflid, og det kan være undervisning i musik og dans.

Hold øje med museets hjemmeside for aktuelle åbningstider, aktiviteter og særudstillinger : www.spillemandsmuseet.dk

Museet er ligeledes på Facebook. Museet rummer en cafe og museumsbutik med bl.a. souvenirs , CD plader og lokalhistoriske bogudgivelser.

Åbningstider: Museum Rebild har fra 1/5 til 30/9 åben dagligt, + påske og efterårsferie. Resten af året hver søndag og for bestilte grupper og selskaber efter aftale.

Gruppebesøg på Museum Rebild

  • Museet er åben for besøg af grupper – over 20 personer – 10 % rabat på entreen, der gives en lille introduktion.   
  • Gruppebesøg med entre, intro og kaffebord med 1 slags brød – eks. lagkage eller kringle. Pris 80 kr. Guide kan tilkøbes og der er mulighed for underholdning med spillemænd . Kontakt for et tilbud.

Besøg savværksmuseet på Vedsted Skovhus – et arbejdende museum hvor Rebild Savværks-laug renoverer og kører med langsaven (fra 1939) og bloksaven (fra 1890). Desuden formidling
af skovbrugets historie i Rold Skov. Lauget er på savværket hver mandag fra ca kl 1630 – 18.30.

  • For besøg kontakt: Per Nielsen tlf: 3060 6681 – eller 9865 8061.

Rold Skov Museernes Pakketilbud:

  • For grupper og foreninger  på  mindst 10 personer. Museumspakken  til 175 kr indeholder besøg på Museum Rebild og Rebild Centret/Thingbæk Kalkminer. Der serveres kaffe og kage på Museum Rebild. Inkluderet i prisen er en kort introduktion til Museum Rebild. Ønskes der en mere omfattende introduktion til museerne anbefale det at tilkøbe guide.
    Se mere om museerne på www.rebildcentret.dk og www.spillemandsmuseet.dk

Mulighed for tilkøb af guide:

  • Guide til Rebildcentret 600 kr. – Rundvisning med introduktion af centrets udstillinger og historien omkring kalkminen med museet for Bundgård og Bonnesens kunstværker  og skulpturer.
  • Guide til Museum Rebild 400 kr. – Introduktion af museets udstillinger suppleret med de gode historier om Rebild og Rold Skov igennem tiden
  • Spillemænd på Museum Rebild - 600 kr – (underholdning  med Himmerlandsk  spillemandsmusik – fællessange med gamle viser og  årstidens  sange).
  • Ekstra brød til kaffen, eks. kringle  eller æblekage.