©  Foto:

Natur Østbirk

I Bakkelandet mellem Horsens og Silkeborg ligger dette nye naturområde som er et oplagt udflugtsmål i det grønne.  I en gammel skov er der her udviklet vandrestier og arkitekttegnede naturmagneter, udsigtspunkter og opholdsrum.

Bakkelandets nye naturområde

Natur Østbirk er et nyt helle i den vestlige del af byen Østbirk. Byens verdenskendte virksomhed VELUX ejer en 30 år gammel skov på 70.000 m2 som de har valgt at åbne op for borgere og gæster med nye stier og gennemtænkte faciliteter. Følg stierne gennem området og rundt om de gamle vandhuller eller træd op i en af naturmagneterne og nyd udsigten udover området. I Natur Østbirk er bedre betingelser for biodiversitet centralt og området danner dermed en god ramme for dyr, mennesker og planter.

 

Naturmagneter til ophold og udsyn

Natur Østbirk’s mest markante kendetegn er de fem smukke naturmagneter som ligger spredt rundt i området. Fra disse er det muligt at nyde udsigten, træne armene, hvile benene eller bare sidde og nyde naturens mange indtryk. Den store runde måneskive fungerer f.eks. glimrende som samlingssted for grupper. Og på en bakketop i området markerer forhøjninger i græsset formen på et jernalderhus. Gemt under VELUX' bygninger, der grænser op til Natur Østbirk, er der nemlig fundet spor af en jernalderlandsby med op til 25 huse. Det er muligt at se forhøjningerne fra det nærliggende udsigtstårn.

 

Træer og gener fra kaspiske skove

Natur Østbirk ligger i en 30 år gammel skov. Skovrydning og genopgravning af vandhuller har bidraget til at skabe bedre betingelser for biodiversiteten. I området findes også flere forskellige trætyper. Blandt disse er træer med gener fra kaspiske skove. Det forventes, at disse træer bedre kan tilpasse sig klimaforandringerne og måske også kan være mere modstandsdygtige overfor nye sygdomme og skadedyr.

 

Natur Østbirk i VELUX’ baghave

Natur Østbirk er privatejet og fungerer som en baghave til VELUX Gruppens campus i Østbirk. Natur Østbirk er realiseret af Medarbejderfonden ved VKR Gruppen i samarbejde med VELUX i Østbirk.

VELUX har sørget for, at der er fri adgang til området alle ugens dage fra solopgang til solnedgang.

Ved VELUX ligger også VELUX Collection - et besøgscenter som holder åbent på udvalgte dage. Grupper er velkomne til at kontakte VELUX med henblik på et besøg i besøgscentret, hvor man kan se udstillinger om ovenlysvinduernes og virksomhedens historie.

 

I forbindelse med Bryrupbanestien

Den populære vandre- og cykelrute Naturstien Horsens-Silkeborg (også kaldt Bryrupbanestien) slynger sig rundt om Natur Østbirk, og det er derfor oplagt at kombinere de to oplevelser. Følger I Naturstien i et par kilometer, kommer I til en af Danmarks mest populære naturattraktioner, Den Genfundne Bro.  

Østbirk ligger generelt i en egn med mange spændende naturoplevelser indenfor kort afstand. Du kan finde inspiration til andre oplevelser i Bakkelandet på denne side.