Naturens spisekammer på Samsø
Har du øjnene med dig, når du spadserer rundt på Samsø, kan du blive en masse smagsoplevelser rigere
Gennem det meste af året kan du samle frugter og planter, som du kan bruge i dit køkken. Lån nogle bøger på biblioteket og tal med dine børn om, hvad man kan finde, og hvad det kan bruges til. Hele familien kan være med på opdagelse i naturens spisekammer på Samsø.
Frugter og bær
En tur på stranden eller langs landevejene kan sagtens kombineres med en skattejagt efter naturens råvarer. Vær flink mod naturen og saml kun det, du har brug for.
Hyben: Du kan sagtens spise hyben rå. Nip til skallen og undgå kernerne. Bruges også til bl.a. marmelade og saft. Samles fra slutningen af juli til ud på efteråret.
Brombær: Der findes over 100 arter brombær, der alle er spiselige. Samles fra slutningen af august og indtil frosten sætter ind. Bruges til bl.a. marmelade ganske som de er.
Hyldebær: Du kender hyldebær på de røde stængler. Bærrene indeholder en masse dejlig C-vitamin, men smager ikke så godt rå. Lav i stedet saft, suppe eller marmelade af dem. Samles fra starten af oktober. Husk at umodne hyldebær kan være giftige.
Rønnebær: Frugterne er på størrelse med ærter og har en meget besk smag. Frugterne bruges især til snapse og til at lave Gammel Dansk, men kan også laves til gelé. Frugterne er rige på A- og C-vitamin og modnes i september.
Kryddersnaps
Mange urter og bær kan anvendes til fremstilling af kryddersnaps. Her følger et par gode råd og opskrifter på tre gode kryddersnapse, der vil klæde enhver frokost. Benyt gerne henkogningsglas til fremstillingen, da de er nemme at rengøre efter brug. Efter filtrering gennem et kaffefilter kan snapsen hældes på smukke glasflasker. Tilsæt evt. ekstra snaps, indtil den rette smag opnås. Benyt altid en neutralt smagende snaps eller vodka. Herved opnås den reneste smag af de tilsatte urter og bær. Ønskes snapsens farve bevaret længst muligt, bør flaskerne opbevares mørkt.
Strand-malurt: Indsamles juni til august. Anvend blomster eller unge blade i meget begrænset mængde. Trækketid: ½ – 2 døgn. Planten kan med fordel tørres i nogle dage, inden den kommes i et glas og overhældes med snaps. Malurtsnaps vinder ved lagring – gerne i flere år – og er god til sild m.m.
Prikbladet perikum: Bedste resultat opnås, hvis man kun benytter blomsterknopper. Pluk 1 kopfuld knopper, tilsæt snaps og lad det trække nogle dage. Perikumsnaps kan drikkes ung, men vinder ved lagring i flere år. Planten kaldes også ”Johannes-blod”. Klemmer man en blomsterknop mellem to fingre, får man ”blod på fingrene”. Farvestoffet medvirker til at give den færdige kryddersnaps en meget smuk farve. Perikumsnaps er god til frokostbordet.
Slåen: Slåenbær skal have frost, inden de benyttes. Det er klart bedst at plukke bærrene, efter de har fået ”naturlig” frost på planten. Alternativt kan man lægge bærrene i fryseren nogle dage, inden de anvendes. Bærrene dækkes med snaps og trækker i 2-3 måneder. Snapsen kan drikkes efter et par måneder, men bliver bedre ved lang lagring. Slåensnaps er især god til ost.
Et interessant alternativ er ”slåen-gin”. Kom bærrene i en flaske, tilsæt sukker, så bærrene er dækket, fyld flasken op med gin og lad det trække i 2-3 måneder. Slåen-gin smager overraskende godt og kan benyttes som dessertvin.
Det må du samle på stranden
Man må i praksis gerne samle sand og sten på stranden, så længe det drejer sig om småting, dvs. ting, som man umiddelbart kan tage med sig uden hjælpemidler. En gammel definition på begrebet “småting” er: ”Det, man kan have i sin hat”.
Det må du samle i skoven
Alle skove på Samsø er ejet af private. Derfor må du kun samle det, som du kan nå fra vej og sti.