©  Foto:

Nr. Nissum Håndbryg

Meget tæt på Nr. Nissums højeste bakketop, med udsigt til Limfjorden og Thy, der bor Hanne og Jens Bjørling Grøn, og det er her han brygger sine øl.

Håndbryg er nemlig lige hvad det er!

Nr. Nissum Håndbryg – ikke Nr. Nissum Bryggeri - for håndbryg er nemlig lige hvad det er! Her finder man ikke kæmpestore kogekar, der kan tage flere tusind liter ad gangen, heller ikke smarte aftapnings- og etikettemaskiner, og her er heller ikke kæmpe køleanlæg og store lagerbygninger – nej her finder man Jens, der står ved sit lille anlæg, der har en brygkapacitet på 150 liter pr. bryg, et par store køleskabe og ude ved gavlen står en container, som man bruger til lager. Aftapningen og etiketterne sættes på, ved håndkraft.

Ca. 2 gange om ugen starter Jens sit lille bryganlæg op og brygger 2, af de i alt 20 varianter, der er at finde i det faste sortiment. 150 liter pr. gang, bliver det til og ca. 5 uger senere tappes øllet på flasker. På et år bliver det til omkring 20000 flasker og lidt fadøl, og der er ikke de store planer om at udvide produktionen. 

Faktisk er det Rom Skole, som er et sted for personer med særligt behov, der laver de trækasser, som Nr. Nissum Håndbryg bruger som ølkasser.

Plads til leg

Selvom der i det faste sortiment er 18 varianter af øl, og der ikke er planer om udvidelse, så betyder det ikke, at der ikke laves andre ølvarianter i det, der nok er Danmarks mindste kommercielle bryggeri. Foruden de 18 faste varianter af øl, som kan købes hele året rundt, så brygges der desuden sæsonøllene Grøn jul og Påskeblond.


Mere end et bryggeri

Men Nr. Nissum Håndbryg kan så meget mere end blot at lave godt og velsmagende øl. Den lille gårdbutik, hvor Jens’ egne øl naturligvis sælges, indeholder også rigtig mange andre lækre specialiteter. Jens og Hanne “hans nye hustru” driver også Bed and Breakfast i 2 gæstehytter og en luksus shelter. Jens afholder gerne brygoplevelser, og her et det et stort hit at kombinere det med overnatning og afslapning i det flotte og hyggeligt anlagte ”relaxområde”, med vildmarksbad som er etableret i bunden af haven ved en lille sø.

Desuden er her plads til 30 campingenheder. 

Fra foråret 2019 var Jens ene om at drive Nr Nissum Håndbryg, men i foråret 2022 mødte han Hanne, som han nu er gift med og de driver Nr Nissum Håndbryg sammen.
Nr. Nissum Håndbryg og alt deromkring er opbygget af ildsjæle, og Jens tog først springet i 2017 og blev selvstændig, for at leve af sin hobby.

(Tekst af: Søren Thaysen Olesen. Delvist redigeret af Jens Bjørling Grøn)

For mere information

Du kan læse mere om Nr Nissum Håndbryg på deres hjemmeside: Nr Nissum Håndbryg