©  Foto:

Panser- & Artillerimuseum

I Panser- og artillerimuseet kan du slippe din indre nørd løs og komme helt tæt på de mest spændende kampvogne og kanoner - og de bedste historier

Kender du den amerikanske Sherman kampvogn, der gjorde tjeneste på fronten under Anden Verdenskrig? Eller den britiske Centurion kampvogn, der i mange år var hærens kraftigste kampvogn? Der er også den berømte ”Hvide leopard”, der deltog i en træfning nær Tuzla i Bosnien-Hercegovina, den såkaldte Honest John-raket fra Den kolde krig og en bronzekanon fra enevældens tid. Og så er der uniformer fra Anden Verdenskrig og frem til i dag, små modeller og et hav af spændende fortællinger om dansk krigshistories, som du kan komme helt tæt på i Panser- og artillerimuseet i Oksbøl.

Hærens hjulkøretøjer

Under besættelsen opløste den tyske værnemagt den danske hær og tog cirka 1500 køretøjer, motorcykler og panservogne i deres varetægt. Efter befrielsen i 1945 blev danske hær genopbygget med svenske hjulkøretøjer, som Den Danske Brigade medbragte fra Sverige. De blev efterfølgende suppleret af brugt engelsk og canadisk materiel til de danske enheder, der skulle indsættes i de allieredes besættelseszoner i Tyskland fra 1947-1958.
Men det var med Danmarks medlemskab af NATO i 1949, våbenhjælpen og forsvarsloven fra 1951, at startskuddet blev givet til opbygningen af den mobile hær, vi kender i dag. I udstillingen Hærens Hjulkøretøjer kan du komme helt tæt på de forskellige hjulkøretøjer, der har været anvendt i hæren siden 1945 og frem til efteråret 2000. Du har også mulighed for at kravle ind i en pansret mandskabsvogn og få en fornemmelse af, hvor lidt plads soldaterne har.

Panser

I hallen ser du en række af de kampvogne, der har været anvendt i den danske hær, siden Danmark blev medlem af NATO i 1949. Her ses blandt andet den amerikanske Shermankampvogn, der først gjorde tjeneste på Vestfronten i Anden Verdenskrig og fra 1950 også i Danmark. Den blev afløst af den britiske Centurionkampvogn, der i mange år var hærens kraftigste kampvogn, indtil den blev erstattet af de tyske Leopardkampvogne. I hallen kan du også se et eksempel på den berømte ”hvide Leopard”, som deltog i en træfning nær Tuzla i Bosnien-Herzegovina – den såkaldte ”Operation Bøllebank”.

Den kolde krig

Den Kolde Krig var den storpolitiske konflikt, der definerede perioden mellem Anden Verdenskrigs afslutning i 1945 frem til Berlinmurens fald i 1989. Konflikten stod mellem de to supermagter, USA og Sovjetunionen, sammen med deres allierede. Den Kolde Krig blev aldrig en varm krig, idet den ikke udviklede sig til den altødelæggende atomkrig, som mange frygtede. I udstillingen Den kolde krig kan du se kanonerne fra perioden. De spænder fra den lille mobile 105 mm-kanon over en selvkørende haubits M109 og en 203 mm haubits, der er det tungeste skyts, som det danske artilleri har benyttet. I udstillingen ses også den store amerikanske MGR I Honest John-raket, der var en del af det danske artilleri fra 1960. Honest John-raketten kunne fremføre en atomladning og minder os om alvoren under Den Kolde Krig.

Du har mulighed for at kravle ind i en selvkørende haubits pansret mandskabsvogn indrettet som skydecentral og at iføre dig en fragmentationsvest og en kevlarhjelm.

Oplev kanonernes historie

Artilleri er det svære skyts. I Europa går brugen af kanoner tilbage til middelalderen og har været brugt på fæstninger og på skibe. I moderne tid har artilleriet, altså de største kanoner, typisk været støtte til frontlinjen i krigssituationer. Udstillingen rummer kanoner tilbage fra middelalderen, f.eks. Anholt-kanonen, over de smukke gamle bronzekanoner fra enevældens tid til fæstningskanoner fra Københavns befæstning. Og kanonerne gemmer på en stor kulturhistorie – hvorfor blev nogle kanoner for eksempel udsmykket med elefanter og delfiner? Og hvorfor blev en af kanonerne mon kaldt ”kvindekanonen”?

Du kan holde dig orienteret om arrangementer, aktiviteter og demonstrationer af kampvogne på Panser- og Artillerimuseets facebookside.