©  Foto:

Rønnerbussen - guidet safaritur ud over Rønnerne

Rønnerbussen tager dig ud over Læsøs storslåede strandengsområde Rønnerne, som både byder på et helt unikt dyre- og planteliv og et stort aktiv i Læsøs kulturarv med at levere råstoffet til Læsøs berømte Saltsyderi.

På tur til natur og kulturarv

Rønnerne er et helt unikt naturområde syd for Læsø. Det har siden middelalderen leveret råvaren til Læsøs berømte sydesalt, og det byder på et altid foranderligt og forunderligt landskab, domineret af de meget store flade områder med en enestående natur.

Med Rønnerbussen er det muligt at besøge dette fascinerende område, og både få en oplevelse for alle sanser og samtidig ikke mindst en fortælling med masser af spændende fagligt og lokalbaseret input.

Læs videre om området og turen i det følgende og husk: du kan booke og købe billetter hos Læsø Turistkontor, i Østerby Servicecenter og direkte hos Rønnerbussen. Er du en del af en gruppe, kan du booke en specialtur direkte hos Rønnerbussens ejer Thomas W. Olsen - skriv på mail book@roennerbussen.dk eller ring på + 45 40 95 90 63.

Klik på billedet og læs meget mere om Rønnerne på fredninger.dk

Rønnerne på Læsø på fredninger.dk

Begyndte i 70’erne

Læsøboerne har i hundredvis af år haft familietraditioner for udflugter til Rønnerne, men i begyndelsen af 1970’erne kom muligheden for som gæst at komme på Rønnerne med hestevogn. En lokal minkavler satte det i system. Fra en spæd opstart i 1973 med en hestevogn og to store belgier-heste spændt for (*’Man kunne ikke tvinge dem til at gå, men man kunne spørge dem pænt’, hed det), blev Rønnerturene mere og mere populære. Fra 1980 kom der en traktor for vognene, og vognene blev større og overdækkede.

Klik på billedet og læs lidt om hestevognsture...

Rønnerne på Læsø på fredninger.dk

Lokalkendt ekspert

I dag ejes og drives Rønnerbussen af Læsøs tidligere borgmester og minkavler Thomas W. Olsen, som siden 2008 har siddet ved rattet i den store traktor, som nu trækker den store overdækkede vogn med fine sæder og oplukkelige sideruder. I vognen er også et effektivt højtaleranlæg, så Thomas fra førersædet kan fortælle mellem de indlagte stop.

Thomas W. Olsen ejer og driver Rønnerbussen

Faglighed og glimt i øjet

Rønnerbussen har holdeplads ved Læsø Saltsyderi, og herfra begynder turen med en velkomst og pladsfordeling i den store vogn med plads til 54 personer.

Thomas W. Olsen fortæller ved Pigestenen


Fra Saltsyderiet går turen ud over Rønnerne med første stop ved Pigestenen. Rønnerbussen kører derpå gennem Floden over til Hornfiskrøn. Nogle gange er Floden dyb, andre gange næsten udtørret, og da det er vejret, som bestemmer, så køres der nogle gange østen om Hornfiskrøn og andre gange vesten om.

På mange af turen med Rønnerbussen kan man være heldig at møde Saltsyderiets store traktor og tankvogn, som er ude for at hente råvaren til Læsøs hvide guld og en altafgørende del af Læsøs kultur, som har bragt Læsø på vej til verdensarv. Klik på billedet og læs mere om Saltsyderiet.

Rønnerne på Læsø på fredninger.dk

 

På vej til verdensarv - et godt link...

Læsø er med optagelsen på den danske tentativliste til UNESCOs verdensarv godt på vej til verdensarv.
Klik her og læs mere om Læsøs kulturarv med saltsyderi og tangtage.


Og undervejs får vi så det, som sammen med den fantastiske natur gør turen til en unik og meget rost oplevelse fra gæsterne; Thomas’ helt personlige fortælling om livet på Læsø, om Rønnernes natur, om Rønnernes kulturhistorie, om Rønnernes store sten, om Saltsyderiet, om de gule engmyrer og ensianblåfuglen, om de lokales udflugter og meget andet – alt sammen fortalt med lige dele stor faglighed og lune. Og spørgsmål er velkomne, lyder det gentagne gange fra Thomas…

Pigestenen er én af de mest kendte store sten på Læsø, og mål for både et stop med Rønnerbussen, og ikke mindst mange andre gæster - til fods, til hest eller på cykel. Klik på billedet og læs mere om nogle af Læsøs store sten.

Rønnerne på Læsø på fredninger.dk

 

Et godt link...

Læsø er de store stens ø - Danmarks største forekomst af kæmpesten - klik her og læs mere om Læsøs store sten på GEUS...

 

Natur og kultur samlet i ét sted

Som Rønnerne selv er der ikke to ture, der er ens. Vejret og mængden af vand bestemmer den præcise rute, men uanset hvad får alle en mindeværdig oplevelse af et af Læsøs storslåede naturområder og ikke mindst et af de områder, som har spillet en afgørende rolle i øens kulturhistorie.

Sæson og booking

Fra påske til efterårsferien kører Rønnerbussen to-times ture flere gange om ugen.
Billetter bookes på Turistkontoret eller direkte på roennerbussen.dk.
Hunde er ikke tilladt på Rønnerne. og det anbefales at tage praktisk tøj og fodtøj på.

Se turen på Relive her: