©  Foto:

Skagens Museum

Skagens Museum er et internationalt anerkendt museum dedikeret til skagensmalerne, kunstnerkolonien med malerene Krøyer, Anna & Michael Ancher, Tuxen m.fl., der slog sig ned i Skagen i 1800-tallet. Museet er takket være værkerne fra disse kunstnere det mest besøgte museum i Nordjylland

Skagens Museum huser i dag ca. 1900 skulpturer, tegninger og malerier, der primært er skabt af de mange kunstnere, der besøgte Skagen i perioden 1870-1930. Selvom du ikke er særligt kunstinteresseret, så må du endelig ikke gå glip af et besøg på museet, når du besøger Skagen. Stedet huser ikke bare kunst i verdensklasse, men også den tidsånd der har gjort Skagen til den by, den er i dag. Læs herunder om stedets historie, om skagensmalerne og hvordan du kan få en virtuel rundvisning takket være Google Art Project.

Historie

Skagens Museum blev stiftet i Brøndums spisesal i 1908 af malerne Ancher, Krøyer og Tuxen samt hotelejer Degn Brøndum og apoteker Victor Christian Emanuel Klæbel. Formålet var at udstille skagensmalernes kunstværker og rejse midler til opførelsen af et museum. Først blev den tekniske skole anvendt til udstillinger, men efter Krøyers død i 1909 blev hans bolig taget i brug. I 1919 gav Degn Brøndum hotellets gamle have til Skagens Museum, hvor byggeriet af museet blev påbegyndt i 1926 efter tegninger af arkitekten Ulrik Plesner. Indvielsen fandt sted den 22. september 1928 med en samling bestående af ca. 325 værker - mange doneret af kunstnerne selv.

Museet i Skagen er blevet udvidet af flere omgange som følge af den store interesse for skagensmalerne. Plesner tegnede allerede i 1930 forslag til udvidelse, men det var først i 1982, at første udvidelse blev en realitet. Sidenhen har udvidelser fulgt i 1989, 2004 og i 2014 gik man i gang med at udvide igen.

Skagensmalerne

Skagensmalerne er betegnelsen for den kunstnerkoloni, der i 1870'erne slog sig ned i Skagen for at skildre livet i Skagen; fiskernes barske livsvilkår samt den storslåede natur med det særlige lys, der også i dag gør Skagen til et yndet udflugtsmål. Malerne tog pensler og staffeli med ud i naturen og malede det, de så. Stilen, der også kaldes realisme, prægede Europa i denne periode og har været medvirkende i den tilstrømning, der i dag gør, at vi taler om skagensmalerne som en kunstnerkoloni.

Blandt de mest kendte skagensmalere er P. S. Krøyer, der bl.a. malede det verdensberømte Hip Hip Hurra-maleri til en fødselsdag i Skagen, Anna & Michael Ancher, Laurids Tuxen, Christian Krohg og Holger Drachmann.

Besøg museet online

Google har med deres Art Project gjort det muligt at besøge museet via nettet. Vi anbefaler dog helt klart den fysiske oplevelse. Besøg Skagens Museum via Google Art Project.

Grøn rejse med bus og tog i Nordjylland

Det er nemt at komme rundt i Nordjylland med offentlig transport. Planlæg din rejse med bus, tog og Plustur på rejseplanen.dk.