©  Foto:

Skjernpigen / Nicole med stol

”Skjernpigen” er en flot bronzeskulptur af Hanne Varming fra 1998, og kom til Skjern i anledningen af Skjern Banks 75-års jubilæumskonkurrence.

"Skjernpigen" er resultatet af en jubilæumskonkurrence udskrevet af Skjern Bank i anledning af bankens 75-års jubilæum i 1981. Man ventede dog med afsløringen af statuen indtil byfornyelsen af centrum: Banegårdspladsen, Banktorvet og Hotel Skjern var færdiggjorte.

Ved afsløringen udtalte Ny Carlsbergfondets direktør, Hans Edvard Nørregaard-Nielsen, at figuren skal symbolisere "en person der er indstillet på at få noget ud af livet, et liv i frodighed - Figuren skal få os til at vedgå glæden ved det vi er. Måtte i komme til at slide figuren med helsen".

"Nicole med stolen" er faktisk figurens rigtige navn ifølge kunstneren Hanne Varming. Hun fortalte om Nicole, salsapigen, som hun havde truffet til en fest, og som flere gange siden havde stået model for kunstneren.

"Der var alle de her unge piger, som danser rundt til salsa og sådan. Og pludselig råber en af dem: Nicole - kom og dans - du er den eneste der kan gøre det ordentligt - og det var hun bare", fortalte Hanne Varming om sit første møde med Nicole.

Inspirationen til skulpturen kom i et glimt: "Da jeg skulle lave denne her figur, kom Nicole en dag ind i mit atelier og stillede sig ved stolen. Og stol og model passede bare sammen. Det undrede mig, og det gør det stadig, og jeg håber i vil undre jer på samme måde" sagde kunstneren i sin korte overdragelsestale.

Efter afsløringen er figuren sikkert blevet en af Skjerns oftest fotograferede "piger": Det er der, turisterne lader sig fotografere i Skjern by.