©  Foto:

Sønderjysk Kaffebord på Gram Slot

Det Sønderjyske kaffebord er en helt særlig oplevelse, hvor du kommer helt tæt på en af de nok mest kendte Sønderjyske traditioner.

Historien om det Sønderjyske Kaffebord

Efter krigen, hvor dele af Sønderjylland kom under tysk herredømme, opstod der blandt det danske mindretal et behov for at dyrke danskheden i området. Flere forsamlingshuse blev derfor opført. Her samlede sønderjyderne sig omkring sangbogen, det danske sprog og så selvfølgelig kaffe og kage, som der skulle til. Men da køkkenerne i forsamlingshusene var relativt små, tog kvinderne selv hver kage med. Og hurtigt gik der sport i, hvem der kunne medbringe de flotteste kager.

Hvad består kaffebordet af?

Det Sønderjyske kaffebord består af 7 bløde, 7 tørre og 7 hårde kager som skal spises i en helt fastlagt rækkefølge. Man starter med at få lagt en god bund med boller. Dernæst går man i kast med skærekagerne. Først de lidt tørre og så de mere fede: pladekage, honningkage eller søsterkage, sandkage med creme eller roulade. Dernæst kommer tærterne. Der bør være mindst to, gerne tre: stribetærte, brødtærte og svesketærte med flødeskum. Hvis det er et af de store, gode kaffeborde, så afslutter man med en cremesnitte, det vil sige en napoleonskage. Til sidste går man i kast med den hårde afdeling, som består af småkager.

Hvor kan jeg opleve kaffebordet?

Gram Slot serverer det helt store, traditionelle Sønderjyske kaffebord i Herregårdsstalden. Der serveres økologisk kaffe og the ad libitum. 

Tilmelding er nødvendig.

Hvis du gerne vil kombinere det Sønderjyske Kaffebord med et ophold i det sønderjyske kan du finde flere forskellige former for overnatning på Gram Slot. Slottet råder over fire eksklusive ferielejligheder på Gram Gård, der ligger lige ned til slotssøen og har en fantastisk udsigt til slottet, samt flere dejlige værelser. Både lejligheder og værelser udlejes på uge- og dagsbasis.

PRIS:
Voksen – 259.00kr + billetgebyr
Børn (3-12år) – 139.00kr + billetgebyr
Baby (0-3år) – 0.00kr