©  Foto:

Sønderjysk Skolemuseum

I samarbejde med Museet på Sønderborg Slot bliver den særlige sønderjyske skolehistorie levende – i eget skolehus - Over Lerte gamle skole.

Oplev hvordan skolerne så ud i gamle dage 

Skolen består af en landsbyskole fra 1856 og en tilbygning fra 1907. 
I skolestuen fra 1907 er der fokus på genforeningstiden fra 1920 og frem til 1945.

Skolestuen er møbleret med skolemøbler fra begyndelsen af det 20. århundrede; de ældste skolemøbler og vendetavlen er fra før genforeningen i 1920, altså fra tysk tid, og det nyeste fra 1950'erne. Den store tavle blev sat op efter genforeningen og bærer spor af flere årtiers brug. Ingen af skolemøblerne stammer fra Over Lerte skole, men er gaver fra andre steder i Sønderjylland samt fra Museet på Sønderborg Slot. Skolestuen har i 1930'erne rummet over 50 børn fra 1. til 7. årgang.

I museets forstue fortæller 3 plancher om 3 vigtige perioder i sønderjysk og dansk skolehistorie, og i 3 udstillingsskabe vises konkrete eksempler på både tyske og danske undervisningsmaterialer og elevarbejder, det ældste er et regnehæfte fra 1799. Her ses også skrive-, diktat- og stilehæfter, tegnearbejder og håndarbejder fra 1890'erne til 1945.

Hvordan læreren har planlagt undervisningen af alle børn i samme klasseværelse kan ses på 2 læseplaner, en fra 1872 og en fra 1909, altså begge fra tysk tid. Gamle skolebilleder viser alvorlige, velafrettede børn og strengt udseende lærere, mens smilene er fremme på nyere billeder - her kan du se et snært af udviklingen blandt lærere og elever.